Uwaga, tej zupy lepiej nie jedzcie wieczorem. Chyba, że wybieracie się na nocne patry halloween. Poza tym raczej namawiam do spożycia jej w ciągu dnia, najlepiej do godziny 15.00, ponieważ imbir i kardamon nieźle Was rozgrzeją i przede wszystkim dodadzą Wam energii. Kiedy my zjedliśmy ją na kolację, spędziliśmy ponad pół nocy na czytaniu książek, bez cienia zmęczenia....
konkursy
Minimalist Baker, Dana Shultz – recenzja książki, konkurs i cudowny placek z batatów
10/29/2016 Co my tutaj dziś mamy? Nową, wspaniałą książkę znanej autorki jednego z najpopularniejszych amerykańskich blogów o tym samym tytule, co jej książka: Minimalist Baker. Dana Shultz i jej mąż John już od dawna należą do grona moich blogowych ulubieńców, więc bardzo ucieszyłam się z propozycji napisania recenzji ich książki. Przepisy w niej zawarte całkowicie pokrywają się z moją filozofią...
Dania z dynią królują na blogach, więc i u mnie nie może ich zabraknąć. Dziś jednak postanowiłam wykorzystać dynię trochę nietypowo, jako dodatek do nadzienia gołąbków. W ten sposób powstało wyjątkowe danie jesienne, kolorowe i pyszne. Gołąbki zazwyczaj wymagają nieco czasu, tak jest też z moimi, ale nie jest aż tak strasznie, dzięki temu, że są pieczone, robią...
Szybko, szybko, jeszcze szybciej. Mam wrażenie, że tak właśnie kręci się świat wokół nas. A my? Cóż, każdy ponarzeka i wraca do codziennych spraw, mając nadzieję, że w końcu ze wszystkim zdąży. Dla wszystkich, którym marzy się chwila wytchnienia, mam coś cudownego. Natychmiastowe ciasto z mikrofalówki! Na razie jest z normalnej mąki, ale myślę, że wkrótce podam Wam...
Czy lubicie bardziej sałatki na słodko czy wytrawnie? Dziś wybór nie jest konieczny. Kiedyś w mojej głowie był jasny podział, warzywa to warzywa, przygotowuje się z nich dania wytrawne, a owoce je się oczywiście na słodko. Od jakiegoś czasu jednak zrezygnowałam z tego porządku i łączę składniki według własnego upodobania. Pomysł nie jest nowy, gdyż w krajach arabskich...
U mnie raczej szybko niż leniwie, bo o leniuchowaniu ostatnio nawet mowy nie ma, wręcz przeciwnie. Bardzo możliwe, że niedługo dojdzie mi jeszcze ogromny (cudowny!) projekt, ale nie martwicie się, blog nie jest na razie zagrożony :-) Czasopisma i poradniki pękają w szwach od cudownych porad, jak radzić sobie z codziennym stresem. Czy rzeczywiście mamy tyle na głowie,...
Oberżyna i pomidory to idealne połączenie smakowe, może dlatego, że oba te warzywa należą do tej samej rodziny, czyli do warzyw psiankowatych. Oba składniki oczywiście uwielbiam, ale ze względu na alergię mojego męża bywają u mnie ostatnio dość rzadko. Do niedawna nie wiedzieliśmy, że bakłażany mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, ale metodą prób i błędów oraz wykluczania poszczególnych...
Fasola. Jak ja jej kiedyś nie lubiłam. Nawet sobie tego nie wyobrażacie. Wszystko mogło znaleźć się na talerzu oprócz niej. Tymczasem minęło trochę czasu i nagle okazuje się, że mogłabym jeść ją codziennie. Najbardziej lubię ją tak prosto, po mojemu, z sosem pomidorowym i ziołami. Niestety nie zawsze mam wystarczająco cierpliwości, aby ją moczyć i gotować od początku, więc czasami...
Każdy z nas zna te chwile, gdy nagle mamy ochotę na coś słodkiego. Szczególnie jesienią chwile takie zdarzają się coraz częściej. To pewnie zmiana światła i temperatury na zewnątrz powoduje, iż nasze organizmy ogarnia panika, że nie dostaną w najbliższym czasie wystarczającej ilości energii. Ale moi Drodzy, bez paniki. Ten nagły głód da się szybko i zdrowo zaspokoić. Dzisiejszy deser...
Moi Drodzy! Jesień trochę nas postraszyła i poszła sobie w las. Słońce świeci cudownie i nagle nabrałam ochoty na rozdawanie podarunków. Dzisiejsze ciastka już prawie wszystkie rozdałam wśród naszych sąsiadów, a ponieważ Wy jesteście za daleko, mam dla Was chociaż grafikę do ściągnięcia. Wystarczy wydrukować, wyciąć i nakleić na celofanową albo papierową torebkę. Można wykorzystać taką z papieru...