Powoli, powoli myślimy o wiośnie. Dni wydłużają się, światła jest coraz więcej i choć wszystko zasypane jest grubą warstwą śniegowego puchu (przynajmniej tu u mnie), coraz bardziej tęsknimy za wiosennym podekscytowaniem. Najchętniej pozbylibyśmy się grubaśnych swetrów... i tej myśli towarzyszy niestety często inna, niezbyt przyjemna myśl. Myśl o wałkach na biodrach uzbieranych podczas zimowych wieczorów przed telewizorem. Kto...
Zaczynamy! Zapowiedziany konkurs startuje. Udział może wziąć w nim każdy, kto prowadzi bloga kulinarnego. Zasady są proste i mam nadzieję, że zbierzemy tu pokaźną kolekcję pysznych, innowacyjnych dań wielkanocnych. Zapraszam Was gorąco do dodawania Waszych ulubionych, najwspanialszych przepisów! © Mariola Streim document.write(''); Zasady konkursu: przepis musi być wielkanocny przepis musi być wegański lub wegetariański (nabiał i jajka dozwolone,...
Witam Was i oznajmiam, że niebawem wystartuje u mnie nowy cykl konkursowy! Co jakiś czas zorganizuję mały konkurs tematyczny, w którym będzie mógł wziąć udział każdy, kto jest autorem bloga kulinarnego. © Mariola Streim ...
Pyszne dania z małym nakładem pracy i czasu – to motto towarzyszy mi zazwyczaj w kuchni i tym razem również zapraszam Was na pyszną i łatwą zapiekankę. Można doskonale przechować ją w lodówce, na następny dzień smakuje nawet lepiej. Część mojej zapiekanki zamroziłam w porcjach i kiedy nie będę mieć czasu na pichcenie, będzie jak znalazł. Możecie również...
Już niedługo Walentynki. Pichcimy, pieczemy, staramy się, aby w ten dzień było miło i smacznie. Niestety, pewnie są tacy wśród nas, którzy nie będą mogli spędzić tego dnia razem ze swoją drugą połówką. Smutne to, ale cóż – obowiązki, obowiązki i jeszcze raz obowiązki. Pomyślałam, że trzeba temu zaradzić. Tylko dlatego, że ktoś jest daleko, rezygnować ze smakołyków?...
Wersja wegetariańska oczywiście. Do wegańskiej jej nieco brakuje, ale nie dużo, więc myślę, że bardzo łatwo ją dopasować. Zwykle robi się je z dodatkiem mięsa mielonego, czasami bywają wegetariańskie ze szpinakiem, ale z kapustą? Takiej jeszcze nigdzie nie spotkałam. To połączenie kuchni włoskiej z polską. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak jest cudowny, polecam gorąco! © Mariola Streim...
Dobrze przeczytaliście – obierki. Co robi z nimi przeciętna gospodyni domowa łącznie ze mną? Oczywiście, że wyrzuca. Kiedyś jednak miałam okazję spróbować, jak smakują, prosto z frytkownicy i od tej pory mogę każdemu polecić. Na obiad wyśmienite, a obrane ziemniaki nie zginą, można je ugotować i następnego dnia przygotować z nich jakieś inne danie. © Mariola Streim ©...
Dziś obiecana wczoraj rolada, z idealnym biszkoptem. Od dawna miałam ją w planach, ale nie byłam pewna, czy mi się uda. Wbrew moim obawom udała się i smakowała wyśmienicie, choć następnym razem zrobiłabym inny krem. Ten, który użyłam tutaj, był w trakcie przygotowywania nie wystarczająco ścięty i przez to częściowo za bardzo wsiąkł w biszkopt. Następnym razem zrobię...
Czy jest idealny, lekki i puszysty można się przekonać, ubijając białka, śmietanę i dodając pyszne jagody. Szukałam właściwie idealnego kremu do rolady biszkoptowej, a znalazłam taki fioletowy deser. Roladę zrobiłam, wyszła pyszna, pokażę Wam jutro, ale okazało się, że krem ten do rolady idealny nie jest. Za to wyszedł mi idealny biszkopt, więc zawsze coś. A tymczasem zapraszam...
Lubicie zmiany? Ja lubię. Obojętnie, czy dotyczą one zmiany koloru ścian, przemeblowania, przeprowadzki, zmiany kraju, zmiany koloru i długości włosów... po prostu zmiany są super. Są jednak tacy, którzy ich nie lubią, co jest dość zrozumiałe. To, co znamy, jest nam miłe, przytulne i nie powoduje dodatkowego stresu (przynajmniej teoretycznie). Czego jednak bardzo nie lubię, to kolor zielony....