zapiekanki

Lasagne z włoską kapustą i z marchewką

2/04/2013

Wersja wegetariańska oczywiście. Do wegańskiej jej nieco brakuje, ale nie dużo, więc myślę, że bardzo łatwo ją dopasować. Zwykle robi się je z dodatkiem mięsa mielonego, czasami bywają wegetariańskie ze szpinakiem, ale z kapustą? Takiej jeszcze nigdzie nie spotkałam. To połączenie kuchni włoskiej z polską. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak jest cudowny, polecam gorąco!


© Mariola Streim
© Mariola Streim

Lasagne z kapustą włoską:

1 opakowanie makaronu lasagne
1 duża cebula
0,5 główki małej kapusty włoskiej
2 marchewki
sos pomidorowy
granulat sojowy

nieco oleju
sól
chilli

tabasco
ser Parmezan do posypania

sos beszamelowy (przepis Violi, był już tutaj)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki 300 ml mleka

Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju w dużym garnku. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach. Cały czas smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną kapustę, dolać trochę wody i dusić powoli do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przyprawy i sos pomidorowy. 
Granulat sojowy ugotować według przepisu na opakowaniu i dodać również do kapusty.

Płatki lasagne gotować ok. 5 minut na małym ogniu, aby nieco zmiękły. Uważać, aby się nie posklejały. Poukładać pojedynczo na talerzach, aby się nie posklejały.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, położyć pierwszą warstwę lasagne na dnie. Można dociąć płatki nożyczkami, jeżeli nie pasują nam idealnie. Na to rozłożyć warstwę kapusty, następnie znów warstwę lasagnie i na wierz ponownie kapustę.

Na wierzch rozsmarować delikatnie sos beszamelowy.

Sos przygotowujemy następująco:
Rozpuścić masło w garnku na małym ogniu, dodać mąkę i cały czas mieszając lekko podsmażyć. Nie przypalić. Do zasmażki dodać mleko, mieszać energicznie, gotować, aż zrobi się gładki, gęsty sos. Posolić do smaku.

Gotowe lasagne wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec ok. 45 minut przy temperaturze 200 ˚C.








You Might Also Like

9 Komentarzy

  1. Dotychczas jadłam tylko mięsną wersję, ale ta z kapustą może być równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis :) myślę że warto spróbować!! pięknie się u Ciebie prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna wersja zapożyczam pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW wygląda profesjonalnie i faktycznie, o dania wege jeden krok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie innowacje, wygląda mega-smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna ci wyszła :)
    Z wersji kapustnej jadłam tylko z białą słodką z beszamelem. Też pycha :

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i równiutka :)

    OdpowiedzUsuń