Już niedługo Walentynki. Pichcimy, pieczemy, staramy się, aby w ten dzień było miło i smacznie. Niestety, pewnie są tacy wśród nas, którzy nie będą mogli spędzić tego dnia razem ze swoją drugą połówką. Smutne to, ale cóż – obowiązki, obowiązki i jeszcze raz obowiązki. Pomyślałam, że trzeba temu zaradzić. Tylko dlatego, że ktoś jest daleko, rezygnować ze smakołyków? Proponuję upiec babkę w słoiku i wysłać pocztą. Jeszcze zdążycie! Wyobraźcie sobie minę obdarowanej osoby :-)
Piekłam pierwszy raz i moim zdaniem jest to absolutnie genialne rozwiązanie. Nie rozumiem, dlaczego nie piecze się standardowo babek w słoikach. Można je zrobić na zapas i dość długo przechowywać. Podobno nawet pół roku!
Od teraz jestem totalną fanką tego rozwiązania, już wiem, że będę tu prezentować kolejne wersje i Wam również polecam (bardzo, bardzo, bardzo). Taka babka to nie tylko fajny prezent. To idealne rozwiązanie do pracy, na piknik, w podróż, dla studentów, dla gości... pomysłów jest pełno. Można też zwyczajnie upiec na zapas, mieć gotową w szafce i zjeść, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. To się nazywa wolność wyboru!
Tym razem przepis zapożyczyłam sobie od Moniki z bloga bento po polsku, ale wiele jest ciast, które można w ten sposób upiec.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Babka w słoiku
1 filiżanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
pół filiżanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka oleju lub innego tłuszczu
Wymieszać osobno składniki suche i osobno składniki mokre. Następnie mokre składniki dodać do suchych, wymieszać.
Ciasto wlać do słoików, wysmarowanych masłem i posypanych cienko bułką tartą, mniej więcej do połowy. Brzegi słoików muszą być czyste. Wstawić OTWARTE słoiki do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 ˚C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości słoików, należy więc babek pilnować i sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
Należy użyć słoiki, które nie zwężają się u góry, aby babkę możne było później wyjąć.
Natychmiast po wyjęciu babek z piekarnika, zamknąć szczelnie słoiki. Jeżeli są za wysokie, ściąć czubki ostrym nożem. Jeżeli mamy słoiki na zakrętkę, tylko zakręcamy. Jeżeli mamy na gumkę, zamykamy i przyciskamy sprężyną.
33 Komentarzy
Aaaa! Totalnie urocze! :)) Już mam pomysł na słodki podarek dla pewnej bliskiej osoby...
OdpowiedzUsuńświetnie, cieszę się, że moja propozycja zostanie wykorzystana :-)
UsuńCudowny!!! Przed chwila zapisałam babkę w puszcze a teraz w słoiku. Jesteście genialni. A ja zakładając bloga myślałam, że jestem mistrzem:)
OdpowiedzUsuńPoprzeczka wysoko. I dobrze!
Dzięki, że podzieliłaś się tak genialnym przepisem!!!
Ależ Ty jesteś mistrzem i to jest właśnie fajne, że możemy się wzajemnie inspirować :-)
UsuńJa się boję, że słoik mi wybuchnie! Czy to może być na pewno każdy zwyczajny słoik?
OdpowiedzUsuńNie wybuchnie, ale pieczemy otwarte słoiki, koniecznie!
UsuńWszystkie nadają się, które używa się do wekownia. Ja użyłam dwa różne rodzaje, jedne były takie z klamerką, jak na zdjęciu, a drugie były zwykłe, zakręcane, po dżemie i wszystko było ok. W końcu przy wekowaniu też musimy doprowadzić słoiki do wysokiej temperatury i nie pękają.
Usuńfantastyczne!!! :D
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Ale jak to pół roku? Naprawdę?! ;)
OdpowiedzUsuńPatysko, u mnie żadna babka pól roku nie wytryma, to jest jasne. Zjadam wszystkie słodycze w ekspresowym tempie, ale czytałam w wielu wiarygodnych źródłach, że pół roku. Muszę koniecznie jedną gdzieś ukryć i zobaczyć. Wydaje się logiczne, inne zaprawy też długo się trzymają, a to przeiceż nić innego. Te zakręcane słoiczki nawet zrobiły klik i zą zamknięte na mur!
Usuńgenialny pomysł^^ super na prezent, muszę kogoś tak obdarować
OdpowiedzUsuńjak pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńsłoiczek słodkości, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle super :) Pomysł pierwsza klasa a wykonanie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńfajne ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Absolutnie genialny. Tak jak piszesz nie tylko na walentynki :-)
OdpowiedzUsuńWow! Ale świetny pomysł! Pierwszy raz widzę, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńChciałabym otrzymać taką paczkę. Tylko trzeba koniecznie zaznaczyć, że przesyłka delikatna ;)
OdpowiedzUsuńna taką paczkę czekałabym z wielkim podekscytowaniem :)
OdpowiedzUsuńczy mozna takie ciacho czyms przyozdobic? zeby bylo bardziej wesole? ;D czy takie dodatkowe 'wrazenia wizualne' nie spowoduja szybszego psucia sie ciasta?
OdpowiedzUsuńCiasto należy od razu po wyjęciu z piekarnika zamknąć, więc raczej tradycyjne ozdoby typu lukier nie wchodzą w grę, ale samo ciasto można upiec na przykład marmurkowe (jasne i czekoladowe), albo w owocami.
UsuńCzy zamykanie "na gorąco" nie powoduje że ciasto zapaca się w słoiku i zbytnio wilgotnieje?
UsuńCiasto było bardzo dobre, lekko wilgotne, ale nie za bardzo. Smakowało świetnie. Zachęcam do wypróbowania.
UsuńNo coś takiego! Kapitalne!
OdpowiedzUsuńjaki sloik bedzie najbardziej odpowiedni? chodzi mi o pojemnosc. tak zeby ciasto nie bylo za niskie tylko ladnie sie wychylalo ze sloiczka ?:)
OdpowiedzUsuńSłoiki należy wypełnić ciastem mniej więcej do połowy. Mi wyszły z podanej ilości 3 ciasta. Jeden słoik miał ok 400 ml pojemności (ten na zdjęciu), dwa miały ok 200 ml. Te dwa mniejsze musiałam nawet nieco ściąć przed zamknięciem, bo wyrosły wysokie.
UsuńAbsolutnie genialny pomysł! zwłaszcza, że lubię wysyłać słodkości jako prezenty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo boskie! Wyglądają słodko i aż mi się ciasta zachciało!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym ciastem w słoiku :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie wytrzymuje pół roku ;) Ja co prawda pieke troszkę inne, ale nie mniej pyszne...czekoladowe. Piekłam tez z jabłkami z dodatkiem cynamonu. Ciasta co prawda nie można ozdobic ale mozna przyozdobic słoik :) Robiłam tak z ciastami na Święta Bozego Narodzenia. http://img94.imageshack.us/img94/5074/dscn0075a.jpg
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, moje babki już dawno zjedzone, teraz muszę upiec większą ilość :-)
Usuńzrobiłam, narzeczony byl zachwycony niespodzianka ktora dzisiaj otrzymał ;) wiecej takich wypiekow-niespodzianek :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że moja propozycja doczekała się realizacji, pozdrawiam :-)
Usuń