Marchewki są warzywem zdecydowanie niedocenianym. Jest na nie tyle sposobów, są cały czas pod ręką, praktycznie przez cały rok i myślę, że zasługują na więcej naszej uwagi. Wiem, są słodkie i niektóre dania mogą okazać się mdłe, ale od czego są wszpaniałe przyprawy i nasza fantazja.
Niedawno byłam w restauracji chińskiej, gdzie zamówiłam tofu w sosie orzechowym i od razu zaświtało mi w głowie, że sos jest wprost stworzony do marchewki. Jak najszybciej postanowiłam to sprawdzić i rezultat okazał się obłędny. Smaki uzupełniają się idealnie i jest to jedno z tych dań, którym nie można się oprzeć i z pewnością zje się za dużo. Podaję ilość składników, ale nie musicie sztywno się tego trzymać, sami zobaczcie, jaką konsystencję lubicie. Sos jest bardzo łatwy i szybki.
Niedawno byłam w restauracji chińskiej, gdzie zamówiłam tofu w sosie orzechowym i od razu zaświtało mi w głowie, że sos jest wprost stworzony do marchewki. Jak najszybciej postanowiłam to sprawdzić i rezultat okazał się obłędny. Smaki uzupełniają się idealnie i jest to jedno z tych dań, którym nie można się oprzeć i z pewnością zje się za dużo. Podaję ilość składników, ale nie musicie sztywno się tego trzymać, sami zobaczcie, jaką konsystencję lubicie. Sos jest bardzo łatwy i szybki.
© Mariola Streim |