Czy lubicie burgery? Ja je uwielbiam, choć wcale się na nich nie wychowałam i nie mam żadnych mięsnych skojarzeń. Roślinne wersje burgerów nie są dla mnie żadnymi zastępnikami, po prostu lubię je takie, jakie są. A są pyszne! Przeważnie jest z nimi nieco pracy i trzeba zwracać uwagę, aby „materiał“ z którego je wykonamy nie rozpadał się podczas smażenia. Dzisiejsza wersja jest idealna i (jak na burgery) ekspresowa. Zapewniam, że będziecie wniebowzięci ich konsystencją. W środku miękkie, ale jest co ugryźć, a na zewnątrz chrupiące. Praktycznie dwa główne składniki i taki efekt! Jeśli nie możecie lub nie chcecie spożywać białego pieczywa, możecie podać je ze zdrowszą, pełnoziarnistą wersją bułki i zabrać ze sobą do pracy lub na jesienny piknik.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na 4 burgery:
1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym (420 g)
200 g płatków żytnich
olej do smażenia
sól i chili do smaku
4 bułki do burgerów
kilka liści zielonej sałaty
1 cebula
2 pomidory
wegański majonez
ketchup
Fasolę wraz z sosem zmiksować z połową płatków. Pozostałą część płatków dodać do masy i wymieszać. Formować płaskie burgery i smażyć z obu stron z olejem.
W tym czasie pokroić pomidory w plastry, a cebulę w krążki.
Bułki przekroić, na spodniej części ułożyć na nich liście sałaty, następnie burgery, na nich plastry pomidorów, a na samym wierchu krążki cebuli. dodać majonez i ketchup przykryć górnymi częściami bułek i natychmiast podawać.
Przepis przygotowałam dla sonko.pl
2 Komentarzy
Oooo jaki fajny przepis! Faktycznie to bardzo szybka wersja:) zatem zapisuję do wykonania wkrótce (z domowymi bułeczkami orkiszowymi, pełnymi w ziarna wszelkiego rodzaju:) Dziękuję, że go zamieściłaś, bo właśnie poszukiwałam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego życzę:)
alez smakowity pomysł! zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń