desery i słodycze

Mus czekoladowy o delikatnym, korzennym smaku

12/28/2016

Czas relaksu dla większości z nas nadal rwa i jest to cudowne uczucie, gdy tak naprawdę nie musimy nic robić. Nawet jeśli w tym czasie pracujemy, wszystko toczy się nieco wolniej i pozwala nam na chwilę wytchnienia, zanim w nowym roku znów się porządnie rozkręcimy. Moje dni świąteczne minęły tak, jak sobie obiecałam, bardzo leniwie i śmiać mi się chciało, kiedy przeczytałam na FB takie powiedzonko, iż w święta wstaje się tylko po to, aby się znów położyć. Tak, nasz kanapa była cały czas zajęta, miejsce obok kanapy zarezerwował sobie pies, a łóżeczka kotów na parapecie też nie świeciły pustką. Cudownie! 
Pora jednak powoli pomyśleć o imprezie sylwestrowej i o tym, co na niej podamy. W najbliższych dniach znajdziecie tu kilka smacznych kąsków. Zaczynamy od pysznego, lekkiego jak chmurka deseru.
© Mariola Streim
© Mariola Streim
30 g opiekanych płatków jaglanych Sonko fit + 2 łyżki do dekoracji
50 ml wody z ciecierzycy (aquafaba) - najlepiej z puszki
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady + nieco do dekoracji
6 łyżek cukru
2 saszetki herbaty korzennej np. „sweet chai“
1 mała puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce

Herbatę parzyć przez 10 minut w 1/4 małej filiżanki wody i wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i również lekko wystudzić. Wodę po cieciorce wymieszać z herbatą i ubijać mikserem przez 5 minut. Najpierw na najmniejszych obrotach, a następnie zwiększając stopniowo do największych.
Dodać 4 łyżki cukru i ubijać jeszcze przez 3 minuty. Do pianki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką.
Mus przełożyć do pucharków, posypać płatkami jaglanymi i wstawić deser na godzinę do lodówki.
Przed podaniem wymieszać gęstą część mleczka kokosowego z pozostałymi dwiema łyżkami cukru i udekorować nią deser. Warstwę ubitego mleczka posypać płatkami i startą czekoladą.



Więcej smacznych inspiracji mojego autorstwa znajdziesz na stronie Sonkofit

You Might Also Like

4 Komentarzy

  1. Idealny na ten czas :)
    Wszystkiego dobrego w NOWYM 2017 ROKU!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też leniwe święta i powiem szczerze, że najbardziej takie lubię ;) A deser świetny, te płatki jaglane opiekane mnie intrygują, bo jeszcze ich nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aquafaba wymieszana z herbatą ubija się tak jak bez niej? Trochę się boję ryzykować, robiłam coś podobnego bez herbaty. Przy łączeniu z czekoladą trzeba bardzo uważać, pierwszy raz zamieszałam mikserem, w którym ubijałam aquafabę i to był błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie od razu należy wymieszać herbatę z aquafabą i razem ubić. Gdy ubije się najpierw pianę i potem doda herbatę, wszystko się rozrzedzi. Poza tym należy pamiętać, aby herbaty było mało, najlepiej zaparzyć ją w niewielkiej ilości wody.
      Mieszając gotową pianę z czekoladą rzeczywiście trzeba uważać i użyć do tego łyżki, a nie miksera, ale generalnie się udaje, robiłam ten deser już wiele razy.
      Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :-)

      Usuń