Mimo, że nadal jest zimno, a u mnie leżą jeszcze resztki śniegu, nasze organizmy chyba już zauważyły, że nadchodzi wiosna. Coraz rzadziej mamy apetyt na ciężkie dania, a naszą uwagę przyciągają sałatki. Ta przemiana dokonuje się zupełnie automatycznie, nawet osoby jedzące relatywnie mało świeżych warzyw i owoców, łatwiej dadzą się na nie namówić w okresie wiosenno-letnim. Mnie oczywiście nikt nie musi namawiać, zjadam ogromne ilość zieleniny, a kiedy za oknem robi się jaśniej, odzywa się moje kompletne uzależnienie od roślin.
Dziś mam dla Was bardzo łatwą i niezwykle smaczną sałatkę, przygotowaną z pewnym zamysłem. Nie wiem, ja to jest u Was, ale moje przyzwyczajenia nadal głęboko we mnie tkwią i mam trudności z szerokim zastosowaniem kaszy jaglanej w kuchni, mimo, że doskonale jestem poinformowana o jej zaletach. Bywa u mnie od czasu do czasu, piekłam nawet pyszny sernik z jej zastosowaniem, ale jeśli przygotowuję obiad, na samym początku moich przemyśleń są tradycyjne składniki, czyli ziemniaki, ryż, makaron. Staram się jak najczęściej ten stereotyp przełamywać i dlatego celowo wymyślam konkretne dania z zastosowaniem kasz. Stanowią one bardzo wartościowy składnik naszej diety, a dzięki temu, że większość z nich nie zawiera glutenu, możemy je jeść prawie bez zastanowienia.
Po spróbowaniu dzisiejszej sałatki już nikt nie powinien mieć trudność z zastosowaniem kaszy jaglanej, tego jestem pewna.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
1 dojrzałe awokado
3 marchwie
2 – 3 liście sałaty
1 łyżka octu winnego
kilka pomidorków koktajlowych
curry, najlepiej grubo mielone
nieco oliwy z oliwek
Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Marchwie obrać, pokroić w skośne krążki i smażyć kilka minut z oliwą. Dolać trochę wody, tak, aby kawałki marchwi mniej więcej do połowy były w niej zanurzone, dodać curry oraz sól i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 8 minut.
Na koniec oddać ocet i wystudzić. Sałatę podrzeć na małe kawałki, Pomidorki i awokado pokroić* i wszystkie składniki delikatnie wymieszać, również sos od marchewek.
* Przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, po czym połówki znów przekroić wzdłuż. Jeśli awokado jest dojrzałe, skórka powinna dać się obrać palcami, bez obierania nożem.
Wpis sponsorowany
12 Komentarzy
biedna marchewka :(
OdpowiedzUsuńa przepis na pewno wypróbuję!
No trochę tak ;-)
UsuńPrzepyszna!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńa ja kaszę jaglaną mogłabym dodawać do wszystkiego- do zup, zapiekanek, nawet chleby z niej piekę:) ja z kolei praktycznie nie jadam ziemniaków- o pierwze nie przepadam po drugie robię się po nich głodna- za to kasza jaglana jest idealna i do tego gotowa w 5-10 minut:) Sałatka wygląda mega wiosennie, ja również mam straszną ochotę na kolorowe potrawy z mnóstwem warzyw:) między innymi dlatego tak uwielbiam wiosnę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Masz rację, kasza jaglana ma wiele zalet i mam nadzieję, że uda mi się ją częściej przygotowywać. Twój chleb bardzo mnie zaciekawił :-)
UsuńUwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i jaka zdrowa propozycja:)
OdpowiedzUsuńJak ładnie :) kolorowo. Moje oczy jedzą ;)
OdpowiedzUsuńMyślę i myślę o tej marchewce... jak mają wyjść z krojenia romby? Spojrzałam na zdjęcia i widzę równoległoboki ;) i wszystko jasne. Wyszła przepyszna, powtarzana przez 3 dni z rzędu.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam na skośne krążki ;-) Dziękuję za komentarz
Usuń