makarony

Rewelacyjne spaghetti z kalarepy, jak je zrobić?

3/10/2016

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań, pewnie ze względu na swoją prostotę i dużą swobodę interpretacji podczas jego przygotowywania. Nie ma osoby, która nie potrafiłaby go ugotować, ale są osoby, które ze względu na dietę bezglutenową nie mogą go spożywać. Świetną alternatywą dla nich jest spaghetti z warzyw. Nie uwierzycie, jak dobrze smakuje i jak szybko się je robi.

Dziś przygotowałam dla Was wersję z kalarepy z wegańskim sosem bolognese (przepis znajdziecie tutaj) i jest to już moje drugie takie danie w ciągu kilku dni, ponieważ po pierwszym teście oszalałam totalnie na jego punkcie. O zaletach nie muszę nikogo przekonywać, można włączyć je do każdej diety; odchudzającej, wegańskiej, bezglutenowej, paloeo, surowej i oczywiście mieszanej. Już dawno o takim daniu myślałam, ale brakowało mi odpowiedniego narzędzia. Okazało się jednak, że marzenia się spełniają, wystarczy tylko intensywnie o nich myśleć. Tak więc, myślałam o tym spaghetti, myślałam, aż pewnego dnia w mojej skrzynce mailowej znalazła się propozycja wypróbowania spiralizera firmy Benriner. Oczywiście nie odmówiłam!

Teraz już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego urządzenia i już mam w planach całe mnóstwo świderków z różnych warzyw z rozmaitymi sosami. W kilka minut „makaron“ jest gotowy, a jego grubość i długość zależy od rodzaju nożyka, jaki zastosujemy i sposobu umieszczenia kawałka warzywa. Krótkie kawałki śiwetnie sprawdzą się do przygotowywania sałatek lub do krojenia cebuli.

Bardzo praktyczny pomocnik kuchenny, szczególnie podoba mi się jego prostota i niewielkie rozmiary, z pewnością zabierzemy go latem na urlop.

Ciekawi jesteście jak dzisiejsze danie smakuje? Pysznie! Lepiej niż tradycyjne spaghetti.
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
Kalarepę obrać, wyciąć spaghetti i gotować około 5 minut na parze (najlepiej na sitku) lub dusić powoli na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i odrobiny wody, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

wpis sponsorowany

You Might Also Like

5 Komentarzy

  1. Rewelacyjny pomysł! Uwielbiam kalarepę i ostatnio zakochałam się z niej na nowo - wersja z piekarnika tym razem :) Twój pomysł podania bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukiniowe i marchewkowe. Ale uwielbiam też kalarepę, czas to wykorzystać :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu spaghetti nie jadłam.
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kalarepę, takie spaghetti musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz bardzo fajną krajarkę ;) Dzięki za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń