ciasta i ciasteczka

Wegańskie ciasto z budyniem i jagodami

6/19/2014

Lato trwa i staram się z całych sił na nim skupić, żeby znów jesienią nie stwierdzić, że jakoś tak mi uciekło. Czy Wam też tak się zdarza, że zanim zdążycie dobrze się przyzwyczaić, powyciągać wszystkie komplety bikini z szafy i poparadować się w każdej parze sandałków, jest już po wszystkim? Zdecydowanie za krótko to zawsze trwa. Na dodatek u mnie tutaj, klimat jest dość zmienny i muszę łapać każdą słoneczną chwilę, bo za kilka dni, a nawet godzin, pogoda może być znów do niczego.
Jagody to typowo letnie owoce i choć sklepy nas powoli odzwyczjają od sezonowości, staram się jak mogę, kupować świeże i delektować się nimi ile się da :-)
Zapraszam Was na pyszne ciasto, jest szybkie i bardzo łatwe. można robić je z dowolnymi owocami.
Bardzo niecierpliwi mogą użyć gotowego budyniu, wtedy ciasto jest jeszcze łatwiejsze, chociaż ja namawiam do ugotowania budyniu z poniższego przepisu.

© Mariola Streim
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege

Wegańskie ciasto z budyniem i jagodami
blaszka ok. 34 x 26 cm

Ciasto
200 g gładkiego masła orzechowego
5 łyżek cukru
6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
500 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń
750 ml mleka (może być roślinne)
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
5 łyżek cukru

ok. 300 g jagód (mogą być mrożone)
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka masa. Połowę ciasta rozdrobnić palcami na blachę wysmarowaną olejem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte.
Ugotować budyń. Około 0,5 szklanki mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na ciasto. Na budyń wyłożyć jagody. Pozostałe ciasto rozdrobnione palcami umieścić na jagodach. 
Piec ok. 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz 
w sklepie ze zdrową żywnością Ekoj.pl


You Might Also Like

44 Komentarzy

  1. I ja korzystam z każdego promyka słońca, uroków i smaków lata... Wczoraj było cudownie, słonecznie i cieplutko, a dziś zimno...
    Ciasto wyglada pycha! skusiłabym się na kawałeczek :) Jagody uwielbiam :)
    pięknego dłuugiego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, a Ty korzystaj ile się da :-)

      Usuń
  2. Lato powinno trwać 10 miesięcy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wakacje powinny trwać 10 miesięcy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Uwielbiam jagody i z niecierpliwością na nie czekam w tym roku. Muszę powiedzieć mamie, ze MUSI zrobić miejsce w zamrażalce, żebym mogła je sobie zamrozić; ))
    Ja na słońcu siedzieć raczej nie lubię, jest mi za gorąco, jednak jeśli w pobliżu jest duży parasol i koc, mogłabym tak spędzić cały dzień: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak ja, opalanie nie dla mnie, ale jak jest słonecznie i ciepło, to zaraz ma się humor lepszy :-)

      Usuń
  5. Wow! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas to samo - czasem słońce, czasem deszcz;) Ale przepis kuszący... Teraz jestem zakochana w orkiszu, sprowadzam całymi pudłami - rewelacja! Moja mała alergiczka może jeść orkisz - to zdecydowanie najlepszy news tej wiosny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rzeczywiście dobra wiadomość, tym bardziej, że wypiekom z tej mąki niczego nie brakuje, wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że wszystko smakuje bardziej intensywnie :-)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, myślę, że smakowałoby Ci :-)

      Usuń
  8. To ciasto zwróciło mi w głowie. Pysznie wygląda. Takie kolorowe. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się zawrócić w głowie mistrzyni wypieków :-)

      Usuń
  9. Piękne i wygląda obłędnie smacznie, budyń koniecznie swój, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, też namawiam do zrobienia własnego :-)

      Usuń
  10. I jeszcze masło orzechowe w składzie! Porwałabym Ci kawałek albo i dwa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej od razu dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało :-)

      Usuń
  11. Lato zawsze trwa za krótko no chyba że mieszkamy w Egipcie, wtedy pewnie mamy go dość. Ciasto rewelacyjne i koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj myślę, że każdy na jakiś czas przyjąłby ofertę pomieszkania w Egipcie ;-)

      Usuń
  12. Mąki orkiszowej jeszcze nie testowałam, ale mam w planach :) domowy budyń jest najlepszy i najgęstszy, idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, ja już właściwie zwykłej mąki pszennej nie używam :-)

      Usuń
  13. wygląda jak malowane!!! a słońca zdecydowanie za mało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i też tak czasami sobie myślę, że mogłoby być więcej :-)

      Usuń
  14. wygląda fantastycznie! musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, jakie fantastyczne ciasto widzę na zdjęciu! Jestem zachwycona i przepisem i zdjęciami! Przepis zapisany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda. Dodaję do obserwowanych i bede robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wspaniale! ; )
    Jagody z masłem orzechowym..- to musi być obłędne!
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smakowicie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. To jest to! chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, wygląda wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń
  21. a co dodać zamiast masła orzechowego ? moja córka nie może orzechów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać więcej margaryny. Podobny przepis na takie ciasto był tutaj: http://veggieola.blogspot.de/2015/06/crumble-albo-prosty-placek-z-rabarbarem.html
      Mąki można oczywiście zastąpić innymi.

      Usuń