makarony

Spaghetti z egzotycznym sosem marchewkowym

4/19/2013

Z braku laku... powstają najlepsze przepisy. Czasami nie mam czasu, ani ochoty wybierać się na zakupy. Przeglądam wtedy moje szafki oraz lodówkę i zawsze, ale to naprawdę zawsze, uda mi się z nich coś pysznego wykrzesać. Tym razem to moje marchewki, które nadal czekają na ciasto marchewkowe, zaowocowały pysznym sosem do spaghetti, z mlekiem kokosowym i egzotycznymi przyprawami.
Pewnie moja propozycja spotka się ze sporą ilością Waszych wątpliwości, ale zapewniam Was, smakuje super. Spróbujcie :-)

© Mariola Streim
Spaghetti z sosem marchewkowym

makaron spaghetti (u mnie bez jajka)
kilka marchewek
2 małe cebule
nieco oleju
mleko kokosowe
pół łyżeczki zmielonego imbiru 
pół łyżeczki curry
zmielone chili
sól
pieprz kolorowy

Spaghetti ugotować al dente (lekko twardawe). Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce z dużīmi oczkami. Dodać do cebuli i smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać mleko kokosowe, przyprawić, posmażyć jeszcze chwilę i gotowe.
Przed podaniem posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis dodaję do akcji:







You Might Also Like

28 Komentarzy

  1. Ja właśnie zamieściłam przepis na ciasto marchewkowe, a sos do makaronu mam jeszcze w zanadrzu - tyle, że u mnie z mięsem. Ten też chętnie bym wypróbowała, połączenie marchewki z imbirem nie może być złe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już lecę do Ciebie zobaczyć to ciasto :-)

      Usuń
    2. U mnie na blogu też ostatnio marchewkowy szał....na słodko ;)

      Usuń
  2. Hm, to ciekawe połączenie... :) Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, chociaż wiele już miałam za sobą makaronow. Trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzięki daniom wegetariańskim,odkryłam bogactwo ziół ,bo tak naprawdę one nadają smak i wyjątkowość codziennemu menu.
    Zatem wierzę,że Twoje danie jest smakowite...pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, niektórzy myślą, że kuchnia wegetariańska jest mdła i bez wyrazu, ale to mit :-)

      Usuń
  4. Całkowicie sie zgadzam, potzreba matką wynalazku, taki sos do spagetti faktycznie brzmi egzotycznie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja podobny sos serwuję z ryżem, kokos z curry... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ! dziecko moje ma szał na marchewkę więc przepis idealny :)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jakieś wyjątkowo grzeczne dziecko, skoro lubi marchewkę ;-)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawe! ja tam marchweki lubię, ale z makaronem nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  8. mój luby też robi taki sos do spaghetti :) jakaś magia w jedności myślenia :) jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co Ty :-) To fajnie, że już znalazł sobie amatorów, może kiedyś będzie popularny ;-)

      Usuń
  9. No jak z braku laku wychodzą takie dania...Ja tam nie mam żadnych wątpliwości że to jest pycha i możesz być pewna że wypróbuję przepis!:D
    Mam w planach ( zaznaczam planach) też coś z marchwi ale na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. interesujący sos! och, chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto marchewkowe za mną też kręci się długi czas może szybciej bym je zrobiła wiedząc jak smakuje :) bardzo sympatycznie wygląda Twój blog po tej zmianie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto marchewkowe jest bardzo pyszne spróbuj jak najszybciej.
      Miło mi, że Ci się spodobało :-)

      Usuń
  12. makaron+marchew+imbir? bardzo apetyczne.. spróbuję jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czad!!! Uwielbiam dania z marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutnie wspaniałe! Dzisiaj zrobiłam na obiad i byłam naprawdę zachwycona :D Na wierzch posypałam dodatkowo świeżą kolendrą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Naprawdę świetna kombinacja! Dzisiaj zrobiłam obiad i jestem zachwycona, na pewno nie raz będę do niego wracała :) Ja podałam makaron ze świeżą kolendrą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :-)

      Usuń
  16. Wyszło bardzo smacznie! Super przepis! Jakieś pomysły żeby dać większy efekt tłustości/zwartości bez dolewania masy oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało i dziękuję za komentarz, jeśli sos jest za gęsty, można dodać więcej mleka kokosowego, albo śmietanę roślinną, na przykład ryżową

      Usuń