Placek ten da się przygotować w trzy minuty. No dobrze, w pięć. Do tego dochodzi jeszcze pieczenie, ale całość i tak nie zajmie wam więcej czasu niż udanie się do sklepu, sterczenie przed regałem ze słodyczami, czekanie przy kasie i powrót do domu. Namawiam Was do wypróbowania, można robić najróżniejsze warstwy owocowe, więc warto sobie zapisać ten przepis jako podstawowy.
© Mariola Streim |
Kruchy placek
(wielkość blachy, ok. 30 x 35 cm)
Warstwa krucha:
100 g cukru
250 g mąki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa owocowa:
500 g kompotu z rabarbaru z małą ilością soku* (można zastąpić musem jabłkowym lub innym)
2 jabłka (można pominąć, jeżeli ciasto robimy z musem jabłkowym)
2 – 3 łyżki kaszy manny (nieugotowanej)
2 białka
100 g cukru
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, mąkę, masło i cukier wymieszać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w jedną całość (nie wyrabiać za długo, ma być tylko dokładnie wymieszane). Rozdrobnić je palcami na blachę wysmarowaną masłem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte i podziobać widelcem.
Kompot z rabarbaru wymieszać z obranymi, utartymi na grubej tarce jabłkami, z kaszą manną i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na mus i wygładzić. Piec około 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 C.
Pycha, przekonajcie się sami!
*Kompot w Polsce oznacza właściwie sok owocowy z pływającymi owocami, natomiast w Niemczech jest odwrotnie, owoce w słoiku z mała ilością soku, czyli kompot rabarbarowy ma podobną konsystencję do musu jabłkowego.
16 Komentarzy
Nie jadłam placka z rabarbarem , ale moja Mama robi ciasto z czeresniami, które wygląda podobnie :) Czyli... Czas wziąć się za probowanie rabarbaru!
OdpowiedzUsuńPolecam, z rabarbarem jest super kwaskowe :-)
Usuńblagam nie dawajcie przepisow z 1/2 kostki masla, nie wszedzie na swiecie kostki sa takie same
UsuńNiby racja, ale to ciasto jest tak proste, że spokojnie można dodać składniki na oko. No chyba, że u Ciebie są kilkukilogramowe kostki masła ;-)
UsuńWyglada apetycznie, ale szczerze, to kompotu z rabarbaru bym sie napila :)
OdpowiedzUsuńJa tez jakoś nie miałam wiele do czynienia z rabarbarem ;) czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńNa komponentę kompotową jestem wielce kontenta! ;)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie! Wszystko co trzeba mam, uszczęśliwię dziś moich chłopaków. Dzięki za przepis :) Udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńViolu, cieszę się bardzo, mam jednak nadzieję, że jeszcze nie piekłaś, bo zapomniałam o proszku do pieczenia, teraz dopisałam :-)
UsuńJak w 5 minut to coś dla mnie ;) kusisz bardzo
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) koniecznie zapisuję! lubię takie szybkie wypieki w razie niespodziewanych gości ;)
OdpowiedzUsuńPlacki z rabarbarem są najlepsze! Czekam na takie pyszne czerwone i będę piekła :)
OdpowiedzUsuńjejku rabarbar jabłka pachnie wiosną :) został jeszcze kawałeczek dla mnie?? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto ciasto pachnie wakacjami! :) ...
OdpowiedzUsuńIch versteh hier leider nichts ;-) , aber die Bilder sehen köstlichst aus!!
OdpowiedzUsuńLiebe Dank für deinen Kommentar!
Viele Grüße! Sonja
No i przez Ciebie zatęskniłam za rabarbarem :-D
OdpowiedzUsuń