Ryż świetnie nadaje się do eksperymentowania, stanowi doskonałą bazę do różnych dań.
W związku z konkursem u Violi postanowiłam wykreować coś prostego i na każdą okazję. Czy to macie gości i przy dłuższej pogawędce chcielibyście wspólnie coś pochrupać, czy też jako dodatek do sałatki, do pracy, w podróż – zastosowań jest wiele. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie ryżu, kiedy ugotuje Wam się za dużo na obiad, nie musicie wyrzucać, możecie przeistoczyć go w te oto ciasteczka. W moim przepisie wykorzystałam ryż Uncle Ben's, pełnoziarnisty, ale jeżeli nie lubicie pełnoziarnistego, możecie użyć do risotto. Zrobiłam dwa rodzaje ciasteczek, różnią się nieco kolorem i smakiem, jedne są bardziej ostre, drugie mają nutę indyjską, obie wersje wyszły pyszne.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis bierze udział w konkursie:
Pikantne ciasteczka z ryżu Uncle Ben's
(przepis autorski Mariola Streim)
150 g mąki
150 g ugotowanego ryżu Uncle Ben's (przed ugotowaniem 50 g) – u mnie pełnoziarnisty
1 jajko
sól
przyprawy do wersji ostrej: nieco kuminu, sporo chilli
przyprawy do wersji indyjskiej: kardamon, kumin, kurkuma, imbir, nieco chilli
Ugotowany ryż, jajko i mąkę wymieszać, aby powstała masa dająca się dobrze formować w małe ciasteczka.
Masa nie może być zbyt gęsta, aby później ciastka nie były twarde. W razie potrzeby dodać nieco mleka, lub, jeżeli masa jest za rzadka, dosypać więcej mąki.
Masę podzielić na dwie części, każdą z nich przyprawić inaczej. Można spróbować na surowo, czy smak nam odpowiada, czy też którejś z przypraw dodać więcej. Formować łyżką ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku.
11 Komentarzy
O, takich to ja jeszcze nie jadłam. Coś mi się wydaje, że by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-D Coś nowego, ale wykazującego potencjał :-D
OdpowiedzUsuńnie spotkałam jeszcze takich ciastek ale coś czuję, że będą mi smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na wykorzystanie ryżu, trzymam kciuki za wygraną :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Ostatnio robię sobie przerwę od wyrobów z cukrem, więc takie ryżowe ciasteczka są mile widziane. :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę coś takiego:) fajne!:D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńoryginalnie! interesujący pomysł na spożytkowanie ryżu
OdpowiedzUsuńte 50 gram ryżu to przed czy po ugotowaniu?
OdpowiedzUsuńsłuszne pytanie, dziękuję za zwrócenie uwagi, przed ugotowaniem 50 g, po ugotowaniu około 150 g.
Usuń