Oto nadeszła chwila ogłoszenia wyników konkursu z szarlotką.
© Mariola Streim |
Nadesłałyście mi wspaniałe przepisy i decyzja nie była łatwa. Wyobraźcie sobie, jak siedzę przed komputerem, obok mnie lista Waszych propozycji i próby wyłonienia najlepszej. Zaczynam więc i piszę sobie notatki. Przy pierwszym przepisie napisałam „fajny“. Przy drugim też napisałam „fajny“ i tak przy każdym kolejnym. Bo wszystkie były FAJNE!
Po namyśle, jednak skusiłam się na wersję wcale nie dla leniwych, widząc budyń i jabłka w jednym cieście, nie mogłam się mu oprzeć.
A oto efekty mojej pracy. Osoba, która przysłała mi przepis na to ciasto
z pewnością już je poznała :-)
© Mariola Streim |
Przepis nadesłała mi Aneta z bloga Planeta Smaku (znalezione na forum CinCin)
i ona wygrała nagrodę. Ciasto wymaga nieco czasu, ale jest pyszne. Wszystkie części ciasta udały się perfekcyjnie, polecam.
Aletka
(blaszka ok. 20 x 30 cm)
Ciasto:
500 g mąki (u mnie połowa zastąpiona orkiszową)
2 jajka
100 g margaryny (u mnie masło)
4 łyżki płynnego miodu (u mnie syrop klonowy)
2 łyżeczki sody
300 g cukru pudru (u mnie 250 g)
Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temperaturze 180 ˚C
przez 15 minut.
Krem:
2 szklanki mleka
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny (nie dodałam)
cukier waniliowy
Mąkę rozrobić w 1 szklanką mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem
i cukrem waniliowym – ugotować budyń. Przestudzić.
Jabłka:
1 kg jabłek
1 galaretka owocowa (u mnie agar-agar)
Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę
w 0,5 szklanki wrzącej wody. Jeżeli używacie agar-agar, przygotujcie według opisu na opakowaniu.
Przełożenie ciasta: ciasto - krem - ciasto - jabłka - ciasto.
Bardzo dziękuję Wam za zaangażowanie, żałuję, że mogę wybrać tylko jedną osobę, ale zapewniam Was, że przepisy będą u mnie skrzętnie przechowywane i w miarę możliwości, postaram się je tu prezentować
z linkami do Waszych blogów :-)
7 Komentarzy
gratuluję zwyciężczyni, ja nie zdążyłam, dopiero dzisiaj zamieściłam szarlotkę:(
OdpowiedzUsuńMaju, nie martw się, jeszcze będą konkursy, z pewnością innym razem Ci się poszczęści, pozdrawiam :-)
UsuńKolejny świetny przepis do zrobienia;) zapisuję:P
OdpowiedzUsuńjejku, ale się cieszę! bardzo mi miło, że to przepis nadesłany przeze mnie wygrał w konkursie :) Twoje ciasto wygląda cudownie! dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAneta
Gratulacje na zwycięzcy! Szarlotka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNie mam galaretki owocowej ale mam zelatyne...
OdpowiedzUsuńWiesz jak to zrobic z zelatyna w zamian? Ile gram zelatyny?
-Zosia
Nic nie szkodzi, możesz zastąpić galaretkę. Myślę, że powinnaś użyć 1 łyżkę żelatyny, ale możesz przeczytać na opakowaniu od żelatyny, ile należy jej użyć na pół litra wody. Powodzenia i smacznego!
Usuń