Moi Drodzy, ostatnio sporo pisałam o braku czasu, o projektach, które mi ten czas pochłaniają i oto nadszedł czas, kiedy z radością mogę Wam jeden z takich projektów pokazać. Dziś tylko zapowiedź, ale w najbliższym czasie będę zamieszczać tutaj przepisy i zdjęcia, które stworzyłam dla nowych produktów SONKO. Już teraz wszystkie smaczne inspiracje i zdjęcia można zobaczyć na...
Dziś jeszcze typowo jesiennie, ponieważ nic oprócz kalendarza nie wskazuje na to, aby zbliżał się czas przedświąteczny. W tym roku porządnie wykorzystujemy sezon na dynię i choć niewiele ostatnio tutaj prezentowałam, wierzcie mi, jadamy ją bardzo często. Głównym powodem jest oczywiście jej smak, ale drugim, bardzo ważnym jest to, że nie uczula. Tak więc, jeśli macie w domu...
Moi Drodzy, z małym poślizgiem nastąpiła ta wyczekiwana przez Was chwila, kiedy to dowiecie się, kto otrzyma książkę Minimalist Baker. Niesamowicie się staraliście i każdy z Waszych komentarzy zasłużyłby na nagrodę, ale książka jest tylko jedna. Wybór był dla mnie trudny, wszyscy piszecie o tym, jak ważne jest dla Was roślinne odżywianie i dla wszystkich pełna jestem podziwu. Jednak...
Coś mi się wydaje, że ze wszystkimi moimi wpisami jestem spóźniona. Czy są jeszcze kurki? Sama niestety grzybów nie zbieram, ponieważ się na nich kompletnie nie znam i wolę nie ryzykować. W moim supermarkecie cały czas można je dostać, więc już całkowicie straciłam orientację. Jakie macie informacje, są jeszcze kurki u Was w lesie? Jeśli są, to zachęcam...
Uwaga, tej zupy lepiej nie jedzcie wieczorem. Chyba, że wybieracie się na nocne patry halloween. Poza tym raczej namawiam do spożycia jej w ciągu dnia, najlepiej do godziny 15.00, ponieważ imbir i kardamon nieźle Was rozgrzeją i przede wszystkim dodadzą Wam energii. Kiedy my zjedliśmy ją na kolację, spędziliśmy ponad pół nocy na czytaniu książek, bez cienia zmęczenia....
konkursy
Minimalist Baker, Dana Shultz – recenzja książki, konkurs i cudowny placek z batatów
10/29/2016 Co my tutaj dziś mamy? Nową, wspaniałą książkę znanej autorki jednego z najpopularniejszych amerykańskich blogów o tym samym tytule, co jej książka: Minimalist Baker. Dana Shultz i jej mąż John już od dawna należą do grona moich blogowych ulubieńców, więc bardzo ucieszyłam się z propozycji napisania recenzji ich książki. Przepisy w niej zawarte całkowicie pokrywają się z moją filozofią...
Dania z dynią królują na blogach, więc i u mnie nie może ich zabraknąć. Dziś jednak postanowiłam wykorzystać dynię trochę nietypowo, jako dodatek do nadzienia gołąbków. W ten sposób powstało wyjątkowe danie jesienne, kolorowe i pyszne. Gołąbki zazwyczaj wymagają nieco czasu, tak jest też z moimi, ale nie jest aż tak strasznie, dzięki temu, że są pieczone, robią...
Szybko, szybko, jeszcze szybciej. Mam wrażenie, że tak właśnie kręci się świat wokół nas. A my? Cóż, każdy ponarzeka i wraca do codziennych spraw, mając nadzieję, że w końcu ze wszystkim zdąży. Dla wszystkich, którym marzy się chwila wytchnienia, mam coś cudownego. Natychmiastowe ciasto z mikrofalówki! Na razie jest z normalnej mąki, ale myślę, że wkrótce podam Wam...
Czy lubicie bardziej sałatki na słodko czy wytrawnie? Dziś wybór nie jest konieczny. Kiedyś w mojej głowie był jasny podział, warzywa to warzywa, przygotowuje się z nich dania wytrawne, a owoce je się oczywiście na słodko. Od jakiegoś czasu jednak zrezygnowałam z tego porządku i łączę składniki według własnego upodobania. Pomysł nie jest nowy, gdyż w krajach arabskich...
U mnie raczej szybko niż leniwie, bo o leniuchowaniu ostatnio nawet mowy nie ma, wręcz przeciwnie. Bardzo możliwe, że niedługo dojdzie mi jeszcze ogromny (cudowny!) projekt, ale nie martwicie się, blog nie jest na razie zagrożony :-) Czasopisma i poradniki pękają w szwach od cudownych porad, jak radzić sobie z codziennym stresem. Czy rzeczywiście mamy tyle na głowie,...