­
veggieola

Zapowiedź smacznych inspiracji

11/27/2016
Moi Drodzy, ostatnio sporo pisałam o braku czasu, o projektach, które mi ten czas pochłaniają i oto nadszedł czas, kiedy z radością mogę Wam jeden z takich projektów pokazać. Dziś tylko zapowiedź, ale w najbliższym czasie będę zamieszczać tutaj przepisy i zdjęcia, które stworzyłam dla nowych produktów SONKO. Już teraz wszystkie smaczne inspiracje i zdjęcia można zobaczyć na...

Continue Reading

pieczone

Mini dynie nadziewane soczewicą i papryką

11/26/2016
Dziś jeszcze typowo jesiennie, ponieważ nic oprócz kalendarza nie wskazuje na to, aby zbliżał się czas przedświąteczny. W tym roku porządnie wykorzystujemy sezon na dynię i choć niewiele ostatnio tutaj prezentowałam, wierzcie mi, jadamy ją bardzo często. Głównym powodem jest oczywiście jej smak, ale drugim, bardzo ważnym jest to, że nie uczula. Tak więc, jeśli macie w domu...

Continue Reading

Kto otrzyma książkę Minimalist Baker?

11/16/2016
Moi Drodzy, z małym poślizgiem nastąpiła ta wyczekiwana przez Was chwila, kiedy to dowiecie się, kto otrzyma książkę Minimalist Baker. Niesamowicie się staraliście i każdy z Waszych komentarzy zasłużyłby na nagrodę, ale książka jest tylko jedna. Wybór był dla mnie trudny, wszyscy piszecie o tym, jak ważne jest dla Was roślinne odżywianie i dla wszystkich pełna jestem podziwu. Jednak...

Continue Reading

bez glutenu

Polenta z grzybami (bez glutenu, bez laktozy)

11/10/2016
Coś mi się wydaje, że ze wszystkimi moimi wpisami jestem spóźniona. Czy są jeszcze kurki? Sama niestety grzybów nie zbieram, ponieważ się na nich kompletnie nie znam i wolę nie ryzykować. W moim supermarkecie cały czas można je dostać, więc już całkowicie straciłam orientację. Jakie macie informacje, są jeszcze kurki u Was w lesie? Jeśli są, to zachęcam...

Continue Reading

zupy

Zupa z dyni, nowa wersja

10/31/2016
Uwaga, tej zupy lepiej nie jedzcie wieczorem. Chyba, że wybieracie się na nocne patry halloween. Poza tym raczej namawiam do spożycia jej w ciągu dnia, najlepiej do godziny 15.00, ponieważ imbir i kardamon nieźle Was rozgrzeją i przede wszystkim dodadzą Wam energii. Kiedy my zjedliśmy ją na kolację, spędziliśmy ponad pół nocy na czytaniu książek, bez cienia zmęczenia....

Continue Reading

konkursy

Minimalist Baker, Dana Shultz – recenzja książki, konkurs i cudowny placek z batatów

10/29/2016
Co my tutaj dziś mamy? Nową, wspaniałą książkę znanej autorki jednego z najpopularniejszych amerykańskich blogów o tym samym tytule, co jej książka: Minimalist Baker. Dana Shultz i jej mąż John już od dawna należą do grona moich blogowych ulubieńców, więc bardzo ucieszyłam się z propozycji napisania recenzji ich książki. Przepisy w niej zawarte całkowicie pokrywają się z moją filozofią...

Continue Reading

Gołąbki z kapusty włoskiej z dynią

10/26/2016
Dania z dynią królują na blogach, więc i u mnie nie może ich zabraknąć. Dziś jednak postanowiłam wykorzystać dynię trochę nietypowo, jako dodatek do nadzienia gołąbków. W ten sposób powstało wyjątkowe danie jesienne, kolorowe i pyszne. Gołąbki zazwyczaj wymagają nieco czasu, tak jest też z moimi, ale nie jest aż tak strasznie, dzięki temu, że są pieczone, robią...

Continue Reading

desery i słodycze

Wegańskie brownie z mikrofalówki, najszybsze na świecie

10/25/2016
Szybko, szybko, jeszcze szybciej. Mam wrażenie, że tak właśnie kręci się świat wokół nas. A my? Cóż, każdy ponarzeka i wraca do codziennych spraw, mając nadzieję, że w końcu ze wszystkim zdąży. Dla wszystkich, którym marzy się chwila wytchnienia, mam coś cudownego. Natychmiastowe ciasto z mikrofalówki! Na razie jest z normalnej mąki, ale myślę, że wkrótce podam Wam...

Continue Reading

sałatki

Słodko-wytrawna sałatka z rodzynkami, śliwkami i marchwią

10/17/2016
Czy lubicie bardziej sałatki na słodko czy wytrawnie? Dziś wybór nie jest konieczny. Kiedyś w mojej głowie był jasny podział, warzywa to warzywa, przygotowuje się z nich dania wytrawne, a owoce je się oczywiście na słodko. Od jakiegoś czasu jednak zrezygnowałam z tego porządku i łączę składniki według własnego upodobania. Pomysł nie jest nowy, gdyż w krajach arabskich...

Continue Reading

desery i słodycze

Dziś będzie leniwie – wegańskie leniwe pierogi

10/14/2016
U mnie raczej szybko niż leniwie, bo o leniuchowaniu ostatnio nawet mowy nie ma, wręcz przeciwnie. Bardzo możliwe, że niedługo dojdzie mi jeszcze ogromny (cudowny!) projekt, ale nie martwicie się, blog nie jest na razie zagrożony :-) Czasopisma i poradniki pękają w szwach od cudownych porad, jak radzić sobie z codziennym stresem. Czy rzeczywiście mamy tyle na głowie,...

Continue Reading