­
veggieola
bez glutenu

Babeczki z karobem i czerwonym buraczkiem

10/10/2018
Czy podobał Wam się mój pierwszy film? Piszcie w komentarzach, czy lubicie taką formę przekazu i czy łatwiej jest Wam zrealizować przepis, gdy widzicie wykonanie. Niestety przygotowanie filmu jest dość czasochłonne, więc na razie będę je zamieszczała tylko w niektórych wpisach, z nadzieją, że z czasem będzie mi to szło coraz szybciej. Tymczasem obserwujcie bloga, aby niczego nie...

Continue Reading

ciasta i ciasteczka

Sernik jaglany z czekoladą i owocami (film)

10/08/2018
Moi Drodzy! Premiera! Jestem nieco zdenerwowana, podobnie jak było to w roku 2011, kiedy opublikowałam mój pierwszy wpis na tym blogu. Z tą tylko różnicą, że wtedy nikt jeszcze nie wiedział o moim wirtualnym istnieniu. Dziś mam już Was, czyli publiczność, więc trzęsę się jak (wegańska) galaretka. Nadszedł bowiem czas na filmiki, które pokażą Wam, że przepisy mogą...

Continue Reading

konkursy

Ogłoszenie wyników konkursu!

9/27/2018
Oj, znów czas mi uciekł, dziś przecież miałam Was powiadomić, więc powiadamiam, ale przyznam, że robię to w pośpiechu. Oczywiście Wasze propozycje studiowałam na bieżąco i od razu kilka fajnych w oko mi wpadło, mam więc z czego wybierać. Nadszedł czas na podsumowanie konkursu. Najbardziej spodobał mi się sernik z kaszy jaglanej i to właśnie to ciasto pokażę...

Continue Reading

koktajle

3 koktajle regeneracyjne dla biegacza, Michał zajął 2 miejsce!

9/21/2018
Moi drodzy, nasz power-weganin zasłużył na nasz wielki podziw! Michał (biegajacy roślinożerca), zajął w Supraskim Maratonie Leśnym 2 miejsce! Czy da się wycisnąć siły witalne z roślin? Pewnie, że się da! Jeśli Wasze babcie, ciocie i inne bliskie osoby martwią się, że bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie będziecie mieć siły (mam nadzieję, że takich osób jest coraz mniej),...

Continue Reading

bez glutenu

Test produktów The Green Woodpecker Trill, risotto z pieczarkami

9/19/2018
Czytelnicy mojego bloga dobrze wiedzą, że często krytykuję gotowe dania. Jeśli już po nie sięgam, muszą być to produkty o dobrym składzie, bez substancji budzących moje podejrzenia. W samym pomyśle gotowców nie ma bowiem nic złego, w końcu mają ułatwić nam życie. Jeśli ich skład jest naturalny i nie różni się od składu dań domowych, można z nich...

Continue Reading

bez glutenu

Pyszne smarowidło z cukinii dla alergików

9/11/2018
Dziś mam dla Was przepis, który jest przeznaczony dla moich wszystkich czytelników, ale najbardziej ucieszą się z niego alergicy. Oczywiście każdy alergik ma swoją własną listę zakazanych produktów, więc koniecznie dopasujcie składniki do Waszych potrzeb.  Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie, czy macie wrażenie, że wśród Waszych znajomych liczba alergików wciąż rośnie? A może sami staliście się „świeżo...

Continue Reading

zupy

Najłatwiejsza na świecie zupa z kalarepy

9/06/2018
Założę się z Wami o to, że nie mam łatwiejszego przepisu na zupę z kalarepy niż ta. O co się założycie? Jak podeślecie mi jeszcze łatwiejszą wersję to... na razie nie mam pomysłu, ale do końca wpisu coś przyjdzie mi do głowy :-) Ta zupa pobija jeszcze inne rekordy, podejrzewam, że jest najtańsza ze wszystkich istniejących zup, jeśli...

Continue Reading

konkursy

Wirtualne kursy kulinarne i książki do wygrania

9/05/2018
Wracam do Was po krótkiej przerwie z nową energią i z nowymi wieściami. Pierwsza dobra wiadomość dla Was to... mój blog istnieje już od 7 lat! Kto nie wierzy, może rzucić okiem na archiwum. Blog nie tylko długo istnieje, ale jest prowadzony bardzo regularnie, więc stali czytelnicy mogą być pewni, że nie zostaną nagle na lodzie, bez pomysłu...

Continue Reading

bez glutenu

Najlepszy sposób na słodkie ziemniaki i chutney z cebuli i marchwi

8/13/2018
Z tego co widzę, większość z Was jest już po urlopie i ilość odwiedzin na moim blogu rośnie. Bardzo się cieszę i postaram się publikować teraz z nieco większą częstotliwością. Temperatury na zewnątrz też wróciły do normy, więc awersja do gorącego pieca powinna właściwie u wszystkich minąć. W mojej kuchni nie było prawie letniej przerwy, ale oczywiście w...

Continue Reading

bez glutenu

Makaron z groszku i sos z batata, wegański obiad dla biegacza

8/06/2018
Dziś kolejny wpis dotyczący biegu na 100 km, w którym kibicujemy Michałowi (https://www.facebook.com/biegajacyroslinozerca). Po pysznym śniadaniu nadeszła pora na sycący i wartościowy obiad. Mam nadzieję, że Michał trzyma się ogólnych zaleceń i nie podjada między posiłkami słodyczy, ponieważ nie są one niczym pożytecznym w żadnej diecie, nie tylko sportowca. Kiedyś czytałam, że apetyt na słodycze maleje, jeśli nasze...

Continue Reading