­
veggieola
sałatki

Szybka sałatka z pomidorami i papryką

6/13/2016
Myślę, że u wielu z nas jest jeden taki temat, który przewija się na okrągło. Często zastanawiamy się, co zabrać ze sobą do pracy na drugie (może pierwsze?) śniadanie. Jest sporo możliwości na pyszny i wartościowy posiłek, jednak przygotowanie go wymaga nieco dyscypliny i chwilę czasu. Wprawdzie w tej chwili pracuję w domu, niemniej jednak, mnie również ten...

Continue Reading

konkursy

Kto otrzyma książkę?

6/12/2016
Moi Drodzy, pewnie czekacie już z niecierpliwością na ogłoszenie wyników, więc dzisiejszy wpis będzie bez owijania w bawełnę. Wszystkie Wasze komentarze były bardzo kreatywne i okazało się być dla mnie niemożliwością wybranie jednej jedynej osoby. Tak więc w końcu postanowiłam przeprowadzić losowanie, a pomogli mi w tym moi nowi asystenci, Bolek i Lolek :-) Książkę otrzyma Joanna Kaczmarek....

Continue Reading

bez glutenu

Truskawki i chia

6/09/2016
To jeden z moich ulubionych deserów. Pełen zdrowych substancji i letnich smaków. Truskawki są tu u mnie w tym roku na wagę złota, więc niestety nie kupuję ich codziennie jak zeszłego lata, ale od czasu do czasu po prostu muszę... Zachęcam Was do spróbowania nasion chia, jeśli jeszcze nadal tego nie zrobiliście. Zapewnią one Wam sporą dawkę omega-3,...

Continue Reading

konkursy

Konkurs – jeszcze tylko 3 dni!

6/07/2016
Moi Drodzy, przypominam o trwającym konkursie, macie czas jeszcze tylko do 10 czerwca i spore szanse na wygranie książki. Jest ona prawie na wyciągnięcie ręki, a w niej same pyszne i łatwe przepisy roślinne, cieszące się dużym powodzeniem, nie tylko wśród roślinożerców. Szczegóły znajdziecie w poście konkursowym i na FB, zapraszam! ...

Continue Reading

przekąski

Faszerowane pieczarki – danie pełne zdrowia

6/02/2016
Wyobraźcie sobie, że kiedyś nie lubiłam grzybów. Żadnych, bez wyjątku. Było mi więc bardzo na rękę, że powszechnie uważało się, iż w grzybach nie ma żadnych substancji odżywczych. Dzięki tej opinii nie musiałam sobie nimi zawracać głowy. Tymczasem był to niewybaczalny błąd, ponieważ wcale nie jest prawdą, że grzyby nic nie wnoszą do naszego jadłospisu. Oprócz walorów smakowych,...

Continue Reading

bez glutenu

Błyskawiczna sałatka ziemniaczana

5/26/2016
Sałatka jarzynowa zwana po prostu „sałatką“, to klasyk naszej polskiej kuchni. Mi jednak kojarzyła się wiele lat z ogromną ilością pracy. Całą górę składników należało najpierw pokroić w równiutką kosteczkę, aby po długich godzinach możliwa była degustacja.  nieco ułatwiła zadanie tak zwana kratka, przez którą dało się większość warzyw przecisnąć, ale i to nie przekonało mnie tak do...

Continue Reading

desery i słodycze

Zdrowe batony z opiekanych płatków jęczmiennych

5/23/2016
Najlepsze słodycze to słodycze domowe, nie ulega to wątpliwości. Nawet, jeśli przesadzimy ze zjedzoną ilością, nic strasznego się nie stanie, o ile ich skład będzie przemyślany. Zresztą pewnie nie zjemy ich za dużo, gdyż w przeciwieństwie do kupnych słodyczy, stan nasycenia (i zadowolenia) osiągniemy dość szybko. Batony z płatków, z dodatkiem cennych ziarenek, są idealne, jeśli Wasze dzieci...

Continue Reading

konkursy

Konkurs! Wygraj moją książkę

5/22/2016
Moi drodzy, już od samego ukazania się mojej książki obiecuję Wam konkurs i oto nadeszła odpowiednia pora. Będzie on bardzo łatwy, nie trzeba będzie nic gotować, ani w żaden inny sposób nadwyrężać umysłu. Jedyny warunek, a właściwie dwa małe warunki to: 1. Należy pozostawić komentarz pod tym wpisem lub na FB i napisać krótko, dlaczego książka ma trafić...

Continue Reading

bez glutenu

Wegańska Pavlova, łatwiejsza niż myślisz

5/18/2016
Weganie pewnie nawet nie mają śmiałości marzyć o takim deserze. Ten klasyk znany jest właśnie z tego, że przygotowuje się go z białek kurzego jajka, a krem koniecznie musi być ze śmietaną. Bez użycia tych dwóch podstawowych składników wydawałoby się to niemożliwe. Jednak zapewniam, że jest, a to, co Wam tu prezentuję, rozpłynie się w Waszych ustach, niczym...

Continue Reading

bez glutenu

Cukinie faszerowane quinoą, zapiekane w sosie pomidorowym

5/09/2016
Dziś chciałabym przekazać Wam nieco moich doświadczeń na temat żelaza i jego braku w organizmie. Może pozwoli to niektórym z Was przekonać się, że weganizm jest dla nas dobry, jeśli spożywamy właściwie produkty. Niedobór żelaza to bardzo kontrowersyjna sprawa i przeciwnicy weganizmu natychmiast nam go wytykają i argumentują, że jego przyczyną jest brak mięsa w jadłospisie. Ale czy...

Continue Reading