desery i słodycze

Pieczone jabłka

1/11/2017

Macie ochotę na pyszne jabłka prosto z piekarnika? Założę się, że przy ich jedzeniu każdy się poparzy, bo nie może się już doczekać, kiedy w końcu będzie można je zjeść. Ich wygląd i zapach idealnie pasują do puszystego śniegu za oknem. Do tej pory myślałam, że są trudne do wykonania, ale bardzo się pomyliłam, nie ma nic łatwiejszego. Ten deser przygotowuje się szybciej niż najprostsze ciasto, a z pewnością jest o wiele zdrowszy. Nadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować. Koniecznie wypróbujcie.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
4 duże jabłka (najlepiej szara reneta lub antonówka)
50 g pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko fit
100 ml śmietany roślinnej lub mleczka kokosowego
2 łyżki rodzynek
2 posiekane orzechy włoskie
30 g cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu

Odciąć ok. 1/4 górnej części każdego jabłka i wydrążyć środek. Można posłużyć się specjalnym urządzeniem lub po prostu nożem i łyżeczką.
Pozostałe składniki wymieszać i napełnić nimi jabłka. Przykryć górnymi częściami, umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, w temperaturze 180 ºC we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Podawać na ciepło z cukrem pudrem i syropem klonowym lub melasą buraczaną albo z sosem waniliowym.
Więcej smacznych inspiracji mojego autorstwa znajdziesz na stronie Sonkofit

You Might Also Like

4 Komentarzy

  1. U nas były w weekend, też planuję wrzucić na bloga. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący pomysł na smaczny (i zdrowy) deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z najlepszych deserów świata! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby prosty deser, a jeszcze go nie próbowałam sama zrobić. Do nadrobienia na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń