bez glutenu

Klasyczny obiad – ziemniaki, surówka i (nie) mięso

1/23/2016

Witajcie. Prowadzenie bloga ma tę ogromną zaletę, że mam możliwość testowania wielu nowych produktów i robienia tego co lubię, czyli wymyślania nowych przepisów. Z drugiej strony wszystko to musi być zjedzone, w związku z tym, zwykły obiad składający się z gotowanych ziemniaków, surówki i klopsów, bywa u nas bardzo rzadko. Mimo, że lubię te wszystkie eksperymenty, przyznam, że czasami mam ochotę właśnie na ten polski klasyk. Tak więc, zabrałam się do pracy. Ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka (to niezwykły wyczyn, ponieważ tutaj nie ma dobrej kapusty kiszonej na każdym kroku) i klopsy. Możliwości na zrobienie pysznych klopsów roślinnych jest wiele, kilka z nich już Wam tu prezentowałam, ale dziś proponuję wam spróbowanie mojego nowego odkrycia. Nie twierdzę, że udają te klasyczne mięsne, bo wcale nie mam zamiaru ich naśladować, ale pewne jest, że smakują. Możecie dzisiejszy przepis przetestować na osobach, które z dietą roślinną nie mają nic wspólnego, ciekawa jestem ich opinii.
Będziecie pozytywnie zaskoczeni małą ilością składników i błyskawicznym czasem przygotowania. Nie licząc czasu smażenia, możecie przygotować klopsy w kilka minut. Do tego najlepiej smakuje oczywiście domowa musztarda. Nowy, błyskawiczny przepis następnym razem.

© Mariola Streim
Klopsy:
400 g ugotowanej fasoli kidney (może być z puszki)
60 g granulatu sojowego
125 g wędzonego tofu
60 g mąki z cieciorki
1 celula
majeranek
sól
olej do smażenia

Granulat sojowy przygotować według opisu na opakowaniu (niektóry wystarczy tylko namoczyć, a niektóry należy ugotować). Cebulę podsmażyć na złoto. Fasolę i tofu rozdrobnić, najlepiej robotem. Masę wymieszać z mąką, cebulą, granulatem i przyprawami. Formować małe klopsy i smażyć powoli z olejem. Odwracać dopiero, gdy pierwsza strona jest już usmażona. Jeśli klopsy mąją być bardziej ścisłe, należy dodać więcej mąki, to zależy od Waszych upodobań.

Surówka:
kiszona kapusta
jabłko
marchew
majonez wegański
sól
nieco octu i cukru opcjonalnie

Marchew i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Dokładnych proporcji nie podaję, należy spróbować i dopasować do własnego smaku.

You Might Also Like

10 Komentarzy

  1. Wygląda bardzo smakowicie:)
    wspaniałego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też czasem tęsknię do takich klasycznych smaków :) A kiszona kapusta to i tutaj prawdziwy rarytas ;)
    Pyszny obiadek miałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. często tak własnie wyglada mój obiad, a kotlety z fasolą to moje ulubione , pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczny obiad, a wygląda tak, że zaraz zjem ten monitor ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na kotleciki. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten obiadek. Bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy mąkę z cieciorki mogę zastąpić jakąś inną, bardziej popularną? :) Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, można dodać normalną mąkę, choć mąka z cieciorki ma specyficzny aromat, dzięki czemu całość smakuje jeszcze lepiej.

      Usuń
  8. Super :) Spróbuję ze zwykłą ale przy okazji zakupów rozejrzę się za cieciorkową :)

    OdpowiedzUsuń