ciasta i ciasteczka

Małe babki z kremem

5/06/2015

U mnie znów słodkości, tym razem upiekłam babeczki, bo nie dawały mi spokoju pewne komentarze dotyczące wegańskiego torcika. Niektórym się on nie udaje i choć już kilka razy piekłam ciasta bazujące na tym przepisie, postanowiłam jeszcze raz je przetestować. Jak widzicie, znów udało się idealnie. Nawet nie musiałam za bardzo na nic zwracać uwagi, po prostu wymieszałam wszystko i wstawiłam do piekarnika. Dla mnie to przepis niezawodny, ale oczywiście może się zdarzyć, że komuś coś się nie uda. Przyczyn może być kilka. Podstawową sprawą jest dobrze nagrany piekarnik. Szczególnie w początkowej fazie. Jeśli temperatura nie dojdzie jeszcze do podanej w przepisie, a my wstawimy już ciasto, może się okazać, że nam porządnie nie wyrośnie. Druga sprawa... wiem, brzmi nieprawdopodobnie, ale może zwyczajnie zapomnieliśmy czegoś dodać? To tak jak z komputerem, który niby nie działa, a potem okazuje się, że przyczyna była banalna, po prostu luźny kabel.
Jeśli wszytko robimy zgodnie ze wskazówkami, a ciasto jednak się nie udaje, można pokusić się o jeszcze jedną próbę, a jeżeli ponownie się nie uda, to już nie mam na to rady, może po prostu niektóre przepisy nam nie leżą? Mam nadzieję, że jak najmniej takich sytuacji spotka Was, bo pieczenie ma nam przecież sprawiać radość.
Z czystym sumieniem prezentuję Wam dzisiejsze babeczki, krem pochodzi również z przepisu na wegański tort, ale pominęłam kakao. Muffinki z jagodami też upiekłam, ale o tym następnym razem. Zapraszam!

P.S.
Jeśli macie zastępnik jajka, można dodać 1 łyżeczkę i za to zmniejszyć ilość proszku do pieczenia, ciasto będzie jeszcze lepsze.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj

You Might Also Like

17 Komentarzy

  1. Mniam mniam!:) Wyglądają przepysznie, zjadłabym taką babunię:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne babeczki i patera też! zachorowałam na taką! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne i na pewno bardzo smaczne:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, jadłabym bez opamiętania <3 i sama czasem przechodzę stres związany z tym, że komuś się nie udał wypiek z podanego przepisu :) może takie przeżywanie to domena "świeżych" blogerów i dlatego się tak przejmuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie masz rację, chociaż ja pewnie przez kolejne 100 lat będę jeszcze przeżywać :-)

      Usuń
  5. Ale urocze! Ten krem wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają, poproszę jedną! Albo nie, trzy od razu wezmę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne zdjecia i jakie pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne babeczki, ma się ochotę je wszystkie zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie to wygląda! Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. One wprost mówią: "zjedź mnie, zjedź mnie!" :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ one są piękne!
    Ja mam jedną formę, z której zawsze wyciągam zakalce, jeśli próbuję w niej upiec ciasto ucierane. Drożdżówki działają bez problemów ;) Urok jakiś czy co...

    OdpowiedzUsuń