Dawno nie było u mnie dań tureckich. Mam nadzieję, że uda mi się to nadrobić. Ostatnio byłam znów na plotkach u mojej tureckiej przyjaciółki i mam dla Was rewelacyjną, bardzo szybką sałatkę. Turcy jedzą ją jako samodzielne danie, ale można podawać ją zamiast ziemniaków lub ryżu do różnych dań warzywnych. Sałatka jest pyszna i oczywiście wegańska. Zapraszam Was do wypróbowania. Niedługo będę znów miała dla Was coś megapysznego z kuchni tureckiej, zaglądajcie!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Turecka sałatka z buluru
10 łyżek drobnego bulguru
mały pęczek gładkiej pietruszki (wziąć tylko listki)
sok z jednej cytryny
nieco szalotki (szczypioru)
nieco oliwy z oliwek
nieco przecieru pomidorowego
sól
chilli
Bulgur zalać wrzątkiem. Wody powinno być tylko tyle, aby pokryła bulgur, nie więcej. Przykryć i pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego bulguru dodać pokrojoną pietruszkę, szalotkę, sok z cytryny i pozostałe składniki. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
30 Komentarzy
a ja śliczna, kolorowa!
OdpowiedzUsuńRobiłam jakiś czas temu - rewelacja! (a przy okazji może dzisiaj zrobię? hmmm) :) Uwielbiam. P.S. - jak zwykle prześliczna grafika! :D
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię sałatkę bulgur z bakłażanem, taką bardziej na ciepło. Twoja jest genialna w swojej prostocie. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKolorowa, smaczna i zdrowa :) Widzę tu idealny lunch na zajęcia.
OdpowiedzUsuńKochane,a jak się ma ta sałatka z kuskusem?
OdpowiedzUsuńBo bulguru akurat nie mam,a magłabym z kuskusem ją zrobić? ;)
Oczywiście, że można, będzie równie smaczna :-)
UsuńJa w sumie nie próbowałam... ale w sumie spróbowałabym :)
UsuńDzięki,to zrobię najpierw z kuskusem zanim wyczaję sensowny sklep z produktami wege,gdzie może nie zostawię pół wypłaty ;).
UsuńNie, nie musisz specjalnie wydawać pieniędzy, z kuskusem smakuje podobnie
UsuńTo super,niestety w polskich sklepach nowości mają też swoją cenę,szczególnie półki ze zdrową żywnością wydzielone w marketach.Dlatego będę dopytywać o zamienniki ;). Kuskus jest powszechny,dzięki za radę ;)
UsuńJa jestem w ich kuchni zakochana, mnóstwo warzyw, pomidorów, pyszny tuńczyk z grilla (wiem to akurat Cię nie interesuje:))
OdpowiedzUsuńI do wszystkiego dodają mnóstwo świeżych ziół, pietruszka jest wszędzie.
Sałatka zapisana do zrobienia! ;)
Veggie, dodałam przepis u siebie z akredytacją do Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, to niezmiernie miłe, mam nadzieję, że przepis jeszcze nie raz wykorzystasz :-)
UsuńKurcze, jeszcze nie jadłam bulguru...
OdpowiedzUsuńPS. Sałatka niezwykle apetiko ;)
Ach, jaki piękny kolor! A smak zapewne jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiem co to ten bulgur,kuskus tez jest mi obcy,matko ale ja jestem zacofana,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAleż nie jesteś, każdy z nas spotyka rzeczy, których jeszcze nie miał okazji próbować, właśnie ta wymiana jest fajna w blogowaniu. Bulgur może nie jest tak bardzo w polskich sklepach rozpowszechniony, ale kuskus dostaniesz. Wielka zaleta – wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe, bez gotowania.
UsuńTak,kuskus jest w marketach na półkach z kaszami,i co ciekawe lepiej go kupić nie z półek ze zdrową żywnością,bo tam jest drożej.
UsuńZastanawiam się jeszcze nad kaszą jaglaną,do tej sałatki,bo też jest delikatna w smaku,jedynie ciut dłużej trzeba ją pogotować.Jutro zrobię ją z kuskusem ;).
Już pochłonęłam na śniadanko ;). Ciekawy pomysł,odwiedzaj częściej przyjaciółkę ;).
UsuńPostaram się :-)
UsuńIleż u Ciebie pysznych przepyszności... raj ! :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńlubię...
A mnie jakoś z kuchnią turecką nie po drodze. A szkoda, bo ta sałatka zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZa to jesteś ekspertem od innych pysznych dań :-)
UsuńAhhh Veggie, dziękuję pięknie za ten cudowny komplement :-)
UsuńBulgur to jest to, sałatka bardzo prosta, ale w prostocie tkwi siła :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, a szkoda bo wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam takie wariacje :)
OdpowiedzUsuńTurecka kuchnia jest wyjątkowo smaczna. Faktycznie to danie będzie dobrze pasować jako zamiennik ziemniaków, ale i jako danie główne. Świetne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o bulgurze ale zacznę się za nim rozglądać bo wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń