smażone

Kalarepa z rzodkiewką i szparagami, wyjątkowe połączenie smaków

7/06/2013

Wiecie, że lubię zaskoczenia smakowe i nietypowe połączenia. Niby zwykłe składniki, a jednak interesujące. Bo czy jadacie na co dzień, smażone rzodkiewki? I to jeszcze z kalarepą i szparagami? Przepis znalazłam u Joanny, autorki bloga łasuch w kuchni. Danie zrobiłam z białymi szparagami i było bardzo pyszne, choć następnym razem spróbuję z zielonymi. Ugotowałam je już ładnych kilka dni temu, a ponieważ tu warsztaty, tam warsztaty, udało mi się dopiero dziś Wam zaprezentować i mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na szparagi w waszej okolicy.

Często spotykam się z kręceniem nosem, że szparagi są bez smaku, łykowate, drogie, a więc bez żadnych zalet. Też kiedyś tak myślałam i zapewniam Was, że skoro takie negatywne wrażenie na Was wywarły, to tylko dlatego, że trafiła Wam się ich niska jakość. Szparagi z supermarketu można od razu skreślić z listy. Najlepiej kupić regionalne i przede wszystkim świeże, takie, które transportowano już masę kilometrów i magazynowano wiele godzin, będą wysuszone, a zatem łykowate. Jeżeli macie w pobliżu możliwość zakupu bezpośrednio u producenta, to zdecydowanie polecam. Dobre szparagi są grube, równe, mają zwarte łebki i niewysuszone końcówki. Świeże szparagi wydają kwiczące odgłosy, gdy się ociera jeden o drugi. Kolejną sprawą jest cena. Dobra jakość kosztuje, a szparagi to nie jest produkt, przy którym należy oszczędzać. U mnie szparagi są bardzo rzadko, najwyżej 2 – 3 razy w roku, tylko w sezonie, za to wybieram najdroższą kategorię, bo tylko wtedy mogę oczekiwać, że będą smakowały. Ważne jest też przygotowanie. Warto mieć ostry obierak i obrać niezbyt cienko, aby mieć pewność, że nie pozostały żadne resztki skórek. Podobno wodę do gotowania należy osolić i osłodzić, aby nie były potem gorzkie, choć ja nigdy nie słodzę i nie mam problemów z goryczą. Należy je porządnie ugotować, około 0,5 godziny trzeba liczyć. Dobrze ugotowane smakują wyśmienicie.
Szparagi mają wiele cennych właściwości, a do tego są niskokaloryczne. Zachęcam, jeżeli nie teraz, to najpóźniej w przyszłym roku :-)

© Mariola Streim

Kalarepa z rzodkiewką i szparagami

1 pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewek
1 kalarepka
olej do smażenia
odrobina soli

Szparagi obrać dokładnie, odciąć dolną końcówkę, pokroić na kawałki o 2 – cm długości. 
Ugotować je na półtwardo w osolonej wodzie (ok. 15 min). W międzyczasie pokroić rzodkiewki w ćwiartki lub większe w ósemki, a kalarepę w słupki. Odcedzone szparagi, kalarepę i rzodkiewki smażyć powoli do miękkości, na koniec posolić. 
Najlepiej smakuje z ziemniakami, u mnie z dodatkiem pesto z bazylii (sposób przygotowania identyczny jak pesto z rukoli).



You Might Also Like

18 Komentarzy

  1. Ja tam na szparagi nie narzekam i z chęcią poeksperymentuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to świetnie, że niektórzy są za :-)

      Usuń
  2. bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza że smażone rzodkiewki lubię, o szparagach nie wspominając:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie właśnie te rzodkiewki były najciekawsze

      Usuń
  3. Ja ze szparagów jadłam tylko zupę i była smaczna. Ale od razu mówię, że szparagi nie z supermarketu, a od pana z osiedla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupa, to bardzo dobra propozycja dla początkujących szparagowiczów, fajnie, że masz takiego pana :-)

      Usuń
  4. Super Veggie, strasznie się cieszę, że spodobał Ci się mój przepis na tyle, że znalazł się i u Ciebie :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ na Twoim blogu jest cała masa przepisów, które mi się bardzo podobają, myślę, że od czasu do czasu będę czerpać u Ciebie inspiracje :-)

      Usuń
    2. Zapraszam Veggie. A ja ciekawa jestem Twoich wytworów, bo też coraz częściej myślę o weganiźmie, który na jakiś czas porzuciłam, ale chyba jednak znowu do niego wrócę :-D Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
    3. No to super, no wiesz, taką całkowitą weganką nie jestem, ale widzę, że wiele można smakołyków przygotować bez produktów zwierzęcych i klecę :-)

      Usuń
  5. kalarepa i rzodkiewki - pycha. Ja za szparagami nie przepadam, nigdy nie spotkałam przepisu w którym by ich smak mnie nie drażnił - ale tu zapowiada się coś ciekawego!
    Mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, jedni uwielbiają, a inni nie, może szparagi to do siebie mają?

      Usuń
  6. rzeczywiście ciekawe połączenie ! Z pewnością do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. koooocham szparagi! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, czyli jednak są wielbiciele tego warzywa :-)

      Usuń
  8. Jak zwykle piekne :) Uwielbiam Twoje zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skład jak pisany dla mnie. Muszę koniecznie spróbować. Zdjęcie przecudne :)

    OdpowiedzUsuń