Każdy z nas zna te chwile, gdy nagle mamy ochotę na coś słodkiego. Szczególnie jesienią chwile takie zdarzają się coraz częściej. To pewnie zmiana światła i temperatury na zewnątrz powoduje, iż nasze organizmy ogarnia panika, że nie dostaną w najbliższym czasie wystarczającej ilości energii. Ale moi Drodzy, bez paniki. Ten nagły głód da się szybko i zdrowo zaspokoić. Dzisiejszy deser przygotowałam dosłownie w kilka minut, jest bez glutenu, bez laktozy, za to z pysznymi, zdrowymi składnikami. Szczególnie chciałabym zwrócić uwagę na kardamon, który ostatnio stał się moim kulinarnym ulubieńcem. Rozgrzewa i pozytywnie nastawa do życia. Spróbujcie i przekonajcie się sami.
© Mariola Streim |
80 g polenty
200 ml mleka roślinnego
wanilia lub cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru
na wierzch:
2 jabłka
czubek łyżeczki cynamonu
czubek łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka błonnika jabłkowego
1 łyżeczka cukru
nieco wody
nieco syropu z agawy do podania
Polentę wymieszać z mlekiem, cukrem oraz wanilią i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przykryć pokrywką i gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając na bardzo małym ogniu. Wyłożyć do foremek żaroodpornych. Obrane jabłka pokroić na kawałki i z odrobiną wody smażyć do czasu aż woda wyparuje. Cukier, cynamon, kardamon i błonnik jabłkowy wymieszać, dodać do jabłek, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody i wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na polentę. Można podać od razu z dodatkiem syropu z agawy lub zapiec w piekarniku (15 minut, 200 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku)
Błonnik jabłkowy możesz kupić w sklepie Pharmovit