Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe, że kiedyś go nie lubiłam. Jeśli są jeszcze tacy, którzy kręcą nosem, choć nie wierzę, może przekonam ich dzisiejszym przepisem. Prawdziwa sensacja i do tego taka prościzna. Jeśli lubicie budyń, sernik i kaszę jaglaną, to polubicie ten wypiek,...
Witajcie moi drodzy! Kilka dni temu odbył się konkurs, w którym mogliście wygrać moje książki. Wszystkim, którzy wzięli udział, bardzo dziękuję i żałuję, że nagrody mieliśmy tylko trzy, ponieważ wszystkie Wasze propozycje były rewelacyjne. Z pewnością je wypróbuję, a te, które zostały przez nas wybrane, planuję w najbliższych dniach Wam tutaj zaprezentować. Podczas analizowania podanych przez Was śniadań,...
Tak długo trzeba na nie czekać, a potem jak już są, to chciałoby się jeść je do wszystkiego i najlepiej kilka razy dziennie. Czy również tak macie? Oczywiście mowa o krajowych truskawkach, z tym, że w moim przypadku sprawa nie jest taka prosta. Krajowe dla mnie te polskie, stare, dobre odmiany, aromatyczne i pyszne. O nich mogę oczywiście...
Po klopsach z fasoli czarnej przyszedł czas na fasolę białą i na skład bez glutenu. Sama nie wiem, które bardziej mi smakują, obie wersje są pyszne. Największą zaletą wszelkich klopsów jest to, że z apetytem jedzą je osoby, które nie są na diecie roślinnej. Już mam nawet zapytania od znajomych osób, którym bardzo daleko jest do jakiejkolwiek diety,...
Ostatnio stałam się ogromną wielbicielką wszelkich klopsów. Wcale nie dlatego, że mogą kojarzyć się z klopsami mięsnymi lub być ich zastępnikiem. Po pierwsze nie tęskno mi za nimi, po drugie nie widzę powodu, aby je porównywać. Klopsy roślinne, to po prosu klopsy roślinne i są pyszne same w sobie. Lubię je na ciepło, na zimno, z różnymi sałatkami,...
Witajcie! Kilka dni temu, na łamach portalu wszystko dla kucharzy u kazał się wywiad ze mną, w którym uchylam rąbka tajemnicy o mnie i o moim wegańskim stylu życia. Jeśli jesteście ciekawi, jak weganka i niewegański alergik radzą sobie ze wspólnym gotowaniem i jaką odzież kupuję, koniecznie musicie przeczytać. Czekają tam na Was 3 egzemplarze mojej książki do...
Czy Wy też nie możecie doczekać się do lata? Ostatnio złapałam się na tym, że cały czas wymyślam przepisy na lody. Jednocześnie myślę, że to za wcześnie, że te plany muszą jeszcze trochę poczekać. Ale czy muszą? Ciepłe słońce już jest i chociaż w ostatni weekend siedzieliśmy w ogrodzie na leżakach zapakowani w śpiwory gwarantujące ciepło nawet do 30-stopniowego...
Złoto, róż i biel to piękne połączenie, czy też tak uważacie? Ostatnio moje ulubione, choć sama jestem zaskoczona, bo przecież szarości są najpiękniejsze. Zainspirowana kolorystyką, moją starą filiżanką i nowymi płatkami owsianymi SONKO fit, postanowiłam wykreować łatwe praliny. Pisząc o opiekanych płatkach jaglanych miałam już ten pomysł i oto przedstawiam Wam realizację. Nie byłam do końca pewna, czy...
Im prościej tym lepiej, takie motto powinno nam towarzyszyć w kuchni. Powodów jest wiele, jednym z nich jest duża oszczędność czasu podczas przygotowywania dań, ale o wiele ważniejszym argumentem jest to, że nasze organizmy znacznie lepiej przyswajają poste dania. Aby łatwiej to zrozumieć, należy wyobrazić sobie nasze ciało jak sortownię. Nie bardzo pasuje tu porównanie z sortownią śmieci,...
Moi Drodzy, są takie odkrycia kulinarne, które nas fascynują i mimo upływu czasu fascynacja ta nie maleje. Dla mnie tym odkryciem jest ubijanie piany z wody po cieciorce. Pełno jest już bezów na blogach, ja jednak nadal nie mogłam oprzeć się pokusie i ponownie przypominam Wam o tym, że jest to możliwe i namawiam do wypróbowania. Używam takiej...