desery i słodycze

Polenta z jabłkami cynamonem i kardamonem

9/27/2016

Każdy z nas zna te chwile, gdy nagle mamy ochotę na coś słodkiego. Szczególnie jesienią chwile takie zdarzają się coraz częściej. To pewnie zmiana światła i temperatury na zewnątrz powoduje, iż nasze organizmy ogarnia panika, że nie dostaną w najbliższym czasie wystarczającej ilości energii. Ale moi Drodzy, bez paniki. Ten nagły głód da się szybko i zdrowo zaspokoić. Dzisiejszy deser przygotowałam dosłownie w kilka minut, jest bez glutenu, bez laktozy, za to z pysznymi, zdrowymi składnikami. Szczególnie chciałabym zwrócić uwagę na kardamon, który ostatnio stał się moim kulinarnym ulubieńcem. Rozgrzewa i pozytywnie nastawa do życia. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

© Mariola Streim
80 g polenty
200 ml mleka roślinnego
wanilia lub cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru

na wierzch:
2 jabłka
czubek łyżeczki cynamonu
czubek łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka błonnika jabłkowego
1 łyżeczka cukru
nieco wody
nieco syropu z agawy do podania

Polentę wymieszać z mlekiem, cukrem oraz wanilią i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przykryć pokrywką i gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając na bardzo małym ogniu. Wyłożyć do foremek żaroodpornych. Obrane jabłka pokroić na kawałki i z odrobiną wody smażyć do czasu aż woda wyparuje. Cukier, cynamon, kardamon i błonnik jabłkowy wymieszać, dodać do jabłek, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody i wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na polentę. Można podać od razu z dodatkiem syropu z agawy lub zapiec w piekarniku (15 minut, 200 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku)

Błonnik jabłkowy możesz kupić w sklepie Pharmovit



You Might Also Like

11 Komentarzy

  1. uwielbiam polentę na słodko na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, a polenta u mnie leży i czeka na wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz co mam błonnik marchwiowy, do czego to wykorzystać ciekawego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać do porannego musli, do koktajli owocowych lub warzywnych, do wypieków, do sałatek, prawie do wszystkiego. Takie błonniki świetnie komponują się smakowo w wielu daniach :-)

      Usuń
  4. Coś pysznego na jesień...
    cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciepłe przyjemności są najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka i cynamon - połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę w końcu spróbować polenty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Pewnie, że się da, choć błonnik jabłkowy podkręca nieco smak :-)

      Usuń