bez glutenu

Panierowana cebula, chrupiąca i bez glutenu

8/16/2015

Jedna cebula, a tyle jedzenia. pewnie jedliście te pyszne krążki w pewnej fastfoodowej restauracji, ale wierzcie mi, te domowe smakują o niebo lepiej. Panierkę możecie przygotować według własnych upodobań, ważne, aby miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wystarczy wymieszać mąkę z wodą, przyprawić i gotowe. U mnie była wersja bezglutenowa i bardzo polecam ją wszystkim, gdyż mąka z cieciorki nie tylko idealnie pasuje smakowo, ale i jest niesamowicie chrupiąca.
Moje dzisiejsze krążki były zaplanowane jako dodatek do sałatki, ale zapomnijcie! Zniknęły natychmiast, już a tego roboczego talerza, wyłożonego papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Cóż, sałatka będzie na kolację, bez krążków, bo więcej cebuli już dziś nie mam, a w naszym cudownym kraju, sklepy w niedzielę są zamknięte. Muszę przyznać, że brakuje mi tych niedzielnych zakupów, które uskuteczniałam, kiedy mieszkaliśmy w Polsce. Niedziela, to jedyny dzień, kiedy mamy na to czas.

© Mariola Streim
© Mariola Streim

Krążki z cebuli

1 duża cebula
120 g mąki z cieciorki
ok. 100 ml wody
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
chilli
sól
olej do smażenia

Mąkę, przyprawy i wodę dokładnie wymieszać. Wodę dodawać po trochu, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możliwe, że wody będzie trzeba dolać trochę mniej, albo więcej, należy wypróbować. 
Cebulę pokroić w krążki grubości około 5 mm, zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni lub frytkownicy.

Świetnie pasuje do sałatek, albo jako mała przekąska z ulubionym sosem.

You Might Also Like

12 Komentarzy

  1. Super sprawa! Panierkę z mąki ciecierzycowej uwielbiam, ale do tej pory smażyłam w niej tylko cukinię i pieczarki. Kolej na cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, uwielbiam taką cebulę! W Twojej wersji krążki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł jest rewelacyjny a taka cebula jest pyszna w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł smakowity i niby to tylko cebula :)
    patrzę na te piękne zdjęcia i z wielką ochotą schrupałabym wszystko do ostatniego krążka !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że to całkiem dobra przekąska:)
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie przekąski! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pyszny i zdrowy slow food :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiedzialam co zrobic z maki z cieciorki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaaale wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna przekąska. Koniecznie do wykorzystania, zbliżają się długie i słotne wieczory jesienne - będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń