U mnie nadal zielono i to bardzo. Inspiracją dla tej sałatki był pomysł Zuzy, która dodała brokuła do naszej rodzimej mizerii. Ponieważ u mnie, po ostatniej wizycie w greckiej restauracji, wszystko jest z koperkiem, musiałam tutaj też koniecznie dodać. A jak już zrobiło się całkiem zielono, to i zielonego groszku nie mogło zabraknąć. Obowiązkowo spróbujcie, doskonała do ziemniaczków.
© Mariola Streim zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj |
1 długi ogórek
1 brokuł
duża garść zielonego groszku (jeśli jest mrożony, to podgrzać przez 1 minutę w mikrofalówce)
śmietana roślinna
nieco otu winnego lub soku z cytryny
nieco cukru (niewiele, tylko do złagodzenia smaku)
świeży koperek
1 ząbek czosnku
sól
Ogórka pokroić w półksiężyce i posolić. Odstawić na 10 minut, jeśli oddzieli się woda, to ją odlać. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać wraz z ząbkiem czosnku do wrzącej wody. Gotować 3 minuty. Odcedzić i ostudzić. Wymieszać wszystkie składniki i natychmiast podawać.
3 Komentarzy
Pyszne-zielone:) Wspaniale wygląda i pewnie tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu:)
wspaniała, zielona proozycja!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :):)
OdpowiedzUsuń