bez glutenu

Domowy ajvar i do tego snacki błonnikowe

7/29/2015

Ajvar to pyszna pasta, którą można spotkać głównie w kuchni bałkańskiej. Do tej pory kupowałam gotową, w sklepie tureckim, ale pomyślałam, że najwyższy czas spróbować zrobić ją domowym sposobem. Okazało się, że to nic trudnego. Dwa podstawowe składniki to oberżyna i czerwona papryka, resztę można dodać według własnych upodobań. Warto zrobić więcej i zamknąć w słoiczki, bo jest to idealny dodatek do wszystkiego. My podajemy najczęściej dodatek do smażonych warzyw, ale równie dobrze można użyć jako sos do spaghetti lub pastę do chleba. Ostatnio odkryłam, że jest świetnym dipem do snacków błonnikowych firmy SONKO. Wszystkie smaki pasują do ajvaru idealnie i już wiem, że tej kombinacji nie może zabraknąć na naszym najbliższym urlopie, gdzie nie będziemy mieć wielkich możliwości kucharzenia. Ajvar zapakuję w słoiczki, a snacki są zupełnie bezproblemowe w podróży. Będziemy z pewnością zabierać je na nasze piesze wycieczki, ponieważ praktycznie nic nie ważą. Błonnikowe to nowość w asortymencie firmy SONKO, można je kupić w czterech różnych smakach (włoskie, 7 warzyw, pizza i bruschetta), więc każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno snacki, jak i ajvar nie zawierają glutenu.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
Ajvar

3 czerwone papryki
1 mała oberżyna
1 puszeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu winnego
nieco oliwy z oliwek
nieco ostrej papryczki chilli
sól
czosnek
nieco świeżej pietruszki
nieco cukru (opcjonalnie)

Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki. Jeśli mamy ostrą obieraczkę, można obrać ze skórki. Oberżynę pokroić na grube plastry, jeśli to możliwe to też obrać ze skórki. Można upiec warzywa ze skórką i usunąć ją dopiero po upieczeniu.
Piec około 20 Minut przy temperaturze 180 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną pietruszkę i czosnek, pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Uwielbiam takie przekąski. Niesamowicie pysznie to wygląda :):):) udanego popołudnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ajwar w poprzednie lato, w tym roku muszę przerobić całą wywrotkę warzyw, tak mi smakowało:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jeszcze sama nie robiłam, muszę w końcu wypróbować (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajvar uwielbiam, koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie muszę zrobić taki domowy ajvar, musi być przepyszny!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam ,ale gdy patrzę na zdjęcia, nabieram na tę potrawę ogromnej ochoty :P

    OdpowiedzUsuń