ciasta i ciasteczka

Kruche ciasteczka migdałowe

12/21/2014

Dzisiejsze ciasteczka nie są bezglutenowe, gdyż powstały dość długo przed świętami, kiedy jeszcze nie testowałam kuchni bez glutenu. Przygotowałam je do grudniowego wydania czasopisma Vege, a że nie wszyscy moi czytelnicy muszą ograniczać gluten, postanowiłam je Wam tu zaprezentować. Dla bezglutenowców też jeszcze będą obiecane jasne ciastka, właśnie ciasto chłodzi się w lodówce i myślę, że jutro pojawią się tu na blogu. Zapraszam po przepisy, mimo przedświątecznego zabiegania dacie radę je upiec bo są bardzo szybkie.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcie z tej serii możesz kupić tutaj
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
Kruche ciasteczka migdałowe

- 100 g mielonych migdałów
- 300 g margaryny roślinnej
- 600 g mąki
- 7 łyżek syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sparzonego odrobiną wrzątku kakao
- nieco startej wanilii
- cynamon
- przyprawa do piernika
- cukier puder

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, jeżeli się śpieszymy, można zacząć przygotowywać ciasteczka od razu.
Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Ciastka nie są zbyt słodkie, gdyż należy wziąć pod uwagę, że dojdzie jeszcze lukier.
Lukier przygotowujemy z cukru pudru i odrobiny wody. Aby dobrze się nim ozdabiało ciasteczka musi być dobrze wyrobiony, najlepiej mikserem i gęsty. 
W ten sposób przygotowany lukier można umieścić w woreczku foliowym z naciętym czubeczkiem.

You Might Also Like

6 Komentarzy