zapiekanki

Prosta zapiekanka z marchewki, ziemniaków i groszku

12/07/2014

Zwykle zastanawiamy się co tu ugotować i wtedy przychodzą nam najdziwniejsze składniki, trudne pomysły, które skutecznie utrudniają nam gotowanie. Bo przecież to takie mozolne. Czy nie macie tak od czasu do czasu? Nawet ja, totalna fanatyczka gotowania, mam niestety czasami takie dni, że chce mi się powiedzieć – nie, dziś kuchnia zamknięta. Ale spokojne, wystarczy wtedy policzyć do dziesięciu (jak w większości kryzysowych sytuacji), wykonać kilka głębokich oddechów, wyłączyć myślenie i zajrzeć do lodówki. A tam na sto procent znajdzie się marchewka. Ziemniaki i tak każdy w domu ma, do tego można dodać jeszcze groszek i stworzyć zupełnie bez stresu, bardzo prostą i pyszną zapiekankę. Jest ona wegańska i oczywiście nie zawiera glutenu. Podpowiem Wam po cichu, że super smakuje z ketchupem. Zapraszam.

© Mariola Streim

Zapiekanka z marchewki, ziemniaków i groszku

kilka marchewek
kilka ziemniaków
2 – 3 cebule
groszek zielony (u mnie mrożony)
śmietana roślinna (u mnie ryżowa)
2 łyżki pełnotłustej mąki sojowej (można zastąpić mąką lub płatkami owsianymi, jeżeli nie musimy unikać glutenu)
1 łyżeczka curry
sól
nieco chili

Ziemniaki, marchewki i cebulę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (najlepiej robotem), dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 45 minut przy ok. 200 °C.

You Might Also Like

19 Komentarzy

  1. genialne, Olu, genialne, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna! Ostatnio coraz bardziej podobają mi się takie proste pomysły, a marchewka, ziemniaki i groszek zawsze znajdują się w mojej kuchni. Chyba dzisiaj wypróbuję, korzystając z okazji, że jest niedziela, Luby w domu. Szkoda tracić czas na wymyślne obiady ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie zapiekanki, właśnie ze względu na prostotę, a tym samym świetny smak i zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pięknie i kolorowo wygląda, że aż chce się jeść <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolory zdecydowanie zachęcają; ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Siła tkwi w prostocie i ta zapiekanka to na to najlepszy dowód :-) Pyyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie prosta:) i na pewno bardzo smaczna!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby takie proste, a jakie pyszne! Uwielbiam warzywne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo, smakowało? Pochwal się na blogu :-)

      Usuń
    2. Pewnie, że smakowało! A jak mało naczyń do zmywania! ;)

      Usuń
  11. Pięknie wygląda, z oczywistych względów chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Było bardzo smacznie, ale myślę, że warto dopisać do przepisu, aby użyć sypkiej odmiany ziemniaków. Moje miały sporo soku przez co kosystencja potrawy była nie do końca zapiekankowa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ziemniaki się soli i jak puszczą sok, odciska - wtedy konsystencja będzie odpowiednia.

      Usuń
  13. Pytanie od amatora: ziemniaki wcześniej ugotować?

    OdpowiedzUsuń