desery i słodycze

Dżem bananowo-pomarańczowy bez dodatkowego cukru

10/12/2014

Pozostajemy w smakach bananowych. Wiem, że to trochę letnie klimaty, ale nigdy nie zaszkodzi ciepełka powspominać, tym bardziej, że temperatury mamy chwilami wyższe niż bywały latem.
Kiedyś robiłam już dżem bananowy z dodatkiem kiwi, wyszedł bardzo pyszny i pomyślałam, że pomarańcze również będą pasowały. Gorąco polecam ten przepis, bardzo szybkie wykonanie, a w smaku... nic więcej nie napiszę, spróbujcie :-)

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
Dżem bananowo-pomarańczowy (bez dodatkowego cukru)

4 banany
pół litra soku z pomarańczy, najlepiej wyciśniętego ze świeżych owoców
agar-agar (ilość i postępowanie według opisu na opakowaniu)
szczypta cynamonu

Banany rozgniecione widelcem wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać agar-agar i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając (o ile na opakowaniu z agarem nie jest napisane inaczej). 
Gorący płyn zamknąć w czystych słoikach. Słoiki twist-off wystarczy po zamknięciu postawić do góry dnem do ostygnięcia, natomiast słoiki z gumką i klamerką należy zapasteryzować.

You Might Also Like

20 Komentarzy

  1. Jaki prosty i pyszny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie widziałam ten przepis w Vege i od razu się zachwyciłam! jeszcze nigdy nie próbowałam dżemu z bananami w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i cudowny ma kolor:) słonecznej niedzieli życzę kochana!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżem bananowy!!! ale musi być smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Banany jem szczerze mówiąc od święta, ale za to uwielbiam przetwory, więc z chęcią spróbowałabym takiego: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Banany uwielbiam:) Chyba juz o tym pisałam ,że zaczynam nimi swój dzień:)
    Na kiwi mam uczulenie , ale z pomarańczą mogę spróbować… z ochotą :)))
    MIłego wieczoru :)) Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię i banany i pomarańcze, ale w takiej wersji ich jeszcze nie jadłam, Ciekawe jaki to smak. Słyszałam o agar agar i wkrótce przetestuję działanie tego dziwnie brzmiącego składnika, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Banany potrafią działać cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. dżem na bazie bananów? intryguje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dżem bananowy? Bardzo oryginalny pomysł, nigdy się z takim nie spotkałem. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z bananów robiłam tylko masło bananowe, ale dżem też musi być pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak pysznie, że od razu mam na niego ochotę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj Veggie, ależ mniamuśny dżemik odpaliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciągle pichcisz coś z tych bananów i pomarańczy, aż przekonałaś mnie do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialne, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O jejku, jaki genialny pomysł :-D :-D :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zwykle wspaniałe zdjęcia! No i właśnie za to kocham banany, dzięki ich dodatkowi nie trzeba już sięgać po cukier!

    OdpowiedzUsuń