Pozostajemy w smakach bananowych. Wiem, że to trochę letnie klimaty, ale nigdy nie zaszkodzi ciepełka powspominać, tym bardziej, że temperatury mamy chwilami wyższe niż bywały latem.
Kiedyś robiłam już dżem bananowy z dodatkiem kiwi, wyszedł bardzo pyszny i pomyślałam, że pomarańcze również będą pasowały. Gorąco polecam ten przepis, bardzo szybkie wykonanie, a w smaku... nic więcej nie napiszę, spróbujcie :-)
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Dżem bananowo-pomarańczowy (bez dodatkowego cukru)
4 banany
pół litra soku z pomarańczy, najlepiej wyciśniętego ze świeżych owoców
agar-agar (ilość i postępowanie według opisu na opakowaniu)
szczypta cynamonu
Banany rozgniecione widelcem wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać agar-agar i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając (o ile na opakowaniu z agarem nie jest napisane inaczej).
Gorący płyn zamknąć w czystych słoikach. Słoiki twist-off wystarczy po zamknięciu postawić do góry dnem do ostygnięcia, natomiast słoiki z gumką i klamerką należy zapasteryzować.
20 Komentarzy
Jaki prosty i pyszny przepis ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie widziałam ten przepis w Vege i od razu się zachwyciłam! jeszcze nigdy nie próbowałam dżemu z bananami w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i cudowny ma kolor:) słonecznej niedzieli życzę kochana!!!!
OdpowiedzUsuńdomowy dżem to jest to ;)
OdpowiedzUsuńDżem bananowy!!! ale musi być smakowity:)
OdpowiedzUsuńBanany jem szczerze mówiąc od święta, ale za to uwielbiam przetwory, więc z chęcią spróbowałabym takiego: ))
OdpowiedzUsuńBanany uwielbiam:) Chyba juz o tym pisałam ,że zaczynam nimi swój dzień:)
OdpowiedzUsuńNa kiwi mam uczulenie , ale z pomarańczą mogę spróbować… z ochotą :)))
MIłego wieczoru :)) Ala
Bardzo lubię i banany i pomarańcze, ale w takiej wersji ich jeszcze nie jadłam, Ciekawe jaki to smak. Słyszałam o agar agar i wkrótce przetestuję działanie tego dziwnie brzmiącego składnika, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBanany potrafią działać cuda :D
OdpowiedzUsuńdżem na bazie bananów? intryguje ;)
OdpowiedzUsuńDżem bananowy? Bardzo oryginalny pomysł, nigdy się z takim nie spotkałem. Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ bananów robiłam tylko masło bananowe, ale dżem też musi być pyszny. :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie, że od razu mam na niego ochotę! :-)
OdpowiedzUsuńOj Veggie, ależ mniamuśny dżemik odpaliłaś! :)
OdpowiedzUsuńciągle pichcisz coś z tych bananów i pomarańczy, aż przekonałaś mnie do tego :)
OdpowiedzUsuńdla mnie perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńGenialne, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńO jejku, jaki genialny pomysł :-D :-D :-D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle wspaniałe zdjęcia! No i właśnie za to kocham banany, dzięki ich dodatkowi nie trzeba już sięgać po cukier!
OdpowiedzUsuń