Ja tu znów z tym groszkiem wyskakuję, jak Filip z konopi, ale nie mogę się powstrzymać. Wiem, że wielu z Was go nie lubi (groszku, nie Filipa), ale ja nie przestanę Was do niego zachęcać. Stanowi on cenne źródło ważnych witamin. Niedawno robiłam pastę, ale dziś, z braku czasu, dosłownie podczas blogowania, zrobiłam jej błyskawiczną, pyszną wersję. Czas przygotowania to ok. 7 minut. Smak genialny, wartości odżywcze idealne, kolor piękny. Pasta smakuje cudownie z chlebem pełnoziarnistym, własnej produkcji (polecam podstawowy przepis, na jego bazie można piec dowolne chleby, można dodać też zakwasu). Zapraszam.
© Mariola Streim to zdjęcie możesz kupić tutaj |
Szybka pasta z groszku
ok. 150 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego, z puszki nie polecam)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka musztardy
sól
chili
Groszek ugotować. Wodę należy najpierw doprowadzić do wrzenia, następnie dodać groszek i gotować tylko przez kilka minut. Mrożony wystarczy 5 minut, świeży pewnie jeszcze krócej. Zanim ziarnka groszku zaczną się rozpadać, jest gotowy. Odcedzić, dodać pozostałe składniki i rozgnieść na gładko widelcem.
13 Komentarzy
Ale fajna, prosta pasta ;)
OdpowiedzUsuńProsty i fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo:)może się skuszę?
OdpowiedzUsuńBoski kolorek :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam, ale właśnie z groszku z puszki i szczerze, to bardzo mi smakowała ta pasta :)
OdpowiedzUsuńSkoro taka z puszkowego groszku Ci smakowała, to pastą ze świeżego będziesz zachwycona, zachęcam do wypróbowania :-)
UsuńDziękuję kochana za ten przepis, bo na pewno zrobię! wygląda przepysznie,a ta kanapeczka nic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko
Groszek z curry? Ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńHmmmmm, Veggie, toż to ja u Ciebie widzę genialny pomysł na smarowidło kanapkowe :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na szybkie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i smacznie. To najlepsze przepisy :) Chętnie spróbuję. Trzeba urozmaicać śniadania :)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńextra pomysł na szybkie kanapki!
OdpowiedzUsuń