dżemy i konfitury

Dżem z kiwi i bananów – pyszny

5/29/2014

Spotykając ludzi, spotykamy nowe doświadczenia. Z rozmowy zabieramy nie tylko słowa, ale czasami także i smaki. Tak właśnie było u mnie, kiedy odwiedziłam moją przyjaciółkę. Zna mnie. Wiedziała, jaki podarunek mnie najbardziej ucieszy. Kombinacja smaków mnie nieco zdziwiła, co mnie jeszcze bardziej ucieszyło – uwielbiam odkrywać nowe połączenia. Tego podarunkowego już oczywiście dawno nie ma. Zniknął w mgnieniu oka, a ten na zdjęciu jest już z własnej produkcji. Dżem ten jest tak prosty i tak smaczny, że zachęcam Was gorąco do zrobienia. Smakuje rewelacyjnie do wszystkiego, nie tylko jako klasyczne smarowidło do chleba. Ostatnio jedliśmy ze smażonymi kwiatami dzikiego bzu i mówię Wam – pycha!

© Mariola Streim
© Mariola Streim


Dżem z kiwi i bananów

500 g cukru żelującego 2:1
650 g kiwi
350 g bananów

Kiwi obrać i pokroić na kawałki, banany obrać i rozgnieść widelcem. Wszystko razem z cukrem wymieszać w garnku, 3 minuty pogotować i napełniać czyste słoiczki (twist-off) Szybko zakręcać i na 15 minut postawić do góry dnem.

You Might Also Like

31 Komentarzy

  1. W życiu bym nie wpadła na takie połączenie w postaci dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja też nie, a teraz to już mój ulubiony dżem :-)

      Usuń
  2. Takiego połączenia nie próbowałam :) koniecznie trzeba nadrobić !

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile słoiczków wychodzi z takiego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, niestety nie wiem, bo część zjedliśmy od razu. Kilka, jak masz, to przygotuj więcej.
      Niebawem będę robić ponownie, to uzupełnię wpis.

      Usuń
  4. Widziałam kiedyś w sklepie kiwi-agrest. Ale w smaku był słaby. Taki domowy z bananami musi być super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie domowe zawsze są lepsze, zachęcam do wypróbowania, smakuje bardzo intensywnie i tak letnio :-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zrób sobie koniecznie, smakuje niebiańsko, słodkawo i kwaskowato, pycha :-)

      Usuń
  6. Muszę wypróbować tego połączenia brzmi pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie ,,zaciekawiłaś mnie tym zestawieniem ,teraz muszę dowiedzieć się jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie zapomnę smaku dżemu bananowego spróbowanego na Cabo Verde - najlepszy dżem ever!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ten też będzie Ci smakował :-)

      Usuń
  9. Jako wielbicielka bananów oraz kiwi, muszę spróbować. Ciekawa jestem jakby smakowało, gdyby jeszcze dodać truskawki, hmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowo pewnie będzie super, ale nie wiem, jak kolor się zachowa, musimy wypróbować :-)

      Usuń
  10. Ale ciekawe połączenie, sama na taki pomysł nie wpadłam, ale lubię i kiwi i banana, więc powinno być dobre. RObiłam lody, właściwie sorbet bananowo-kiwiowy i mi smakował. Jestem ciekawa dżemu. Notuję pomysł do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorbet o tym smaku też pewnie jest super, należałoby przetestować :-)

      Usuń
  11. Mmmm, kwaskowatość kiwi przełamana słodyczą banana, to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie jest, jak piszesz, słodko i kwaśno, ale wszystkiego w sam raz :-0

      Usuń
  12. Koniecznie muszę spróbować, a na razie podkradam Ci słoiczek z zawartością :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. O świetny pomysł, własnie mam kilka zbędnych dojrzałych bananów, kiwi tez się znajdzie, dzięki za pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  14. Chciałabym żeby koleżanki mi takie prezenty przynosiły, niestety zazwyczaj przychodząc do mnie w odwiedziny, kupują ciastka po drodze;)
    Dżem wygląda na pyszny:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam takiego, koniecznie muszę wypróbować ;) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  16. jak długo wytrzyma taki dżemik?I czy trzeba ten fix dać?czy sam cukier zwykły wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ze zwykłym cukrem, ale może nie będzie wystarczająco gęsty.
      Da się jakiś czas przechowywać, ale nie za długo, ponieważ podobno kawałki owoców robią się z czasem twarde. Sama nie trzymałam długo, bo robię małą ilość i zjadamy w ciągu kilku dni.

      Usuń
  17. agar agar (dwa razy) tak sie nazywa zeluje swietnie jest z aodorostow robilam wychodza dzemy polecam Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, również można zastosować :-)

      Usuń