Spotykając ludzi, spotykamy nowe doświadczenia. Z rozmowy zabieramy nie tylko słowa, ale czasami także i smaki. Tak właśnie było u mnie, kiedy odwiedziłam moją przyjaciółkę. Zna mnie. Wiedziała, jaki podarunek mnie najbardziej ucieszy. Kombinacja smaków mnie nieco zdziwiła, co mnie jeszcze bardziej ucieszyło – uwielbiam odkrywać nowe połączenia. Tego podarunkowego już oczywiście dawno nie ma. Zniknął w mgnieniu oka, a ten na zdjęciu jest już z własnej produkcji. Dżem ten jest tak prosty i tak smaczny, że zachęcam Was gorąco do zrobienia. Smakuje rewelacyjnie do wszystkiego, nie tylko jako klasyczne smarowidło do chleba. Ostatnio jedliśmy ze smażonymi kwiatami dzikiego bzu i mówię Wam – pycha!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Dżem z kiwi i bananów
500 g cukru żelującego 2:1
650 g kiwi
350 g bananów
Kiwi obrać i pokroić na kawałki, banany obrać i rozgnieść widelcem. Wszystko razem z cukrem wymieszać w garnku, 3 minuty pogotować i napełniać czyste słoiczki (twist-off) Szybko zakręcać i na 15 minut postawić do góry dnem.
31 Komentarzy
W życiu bym nie wpadła na takie połączenie w postaci dżemu :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja też nie, a teraz to już mój ulubiony dżem :-)
UsuńTakiego połączenia nie próbowałam :) koniecznie trzeba nadrobić !
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
Usuńa ile słoiczków wychodzi z takiego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńOjej, niestety nie wiem, bo część zjedliśmy od razu. Kilka, jak masz, to przygotuj więcej.
UsuńNiebawem będę robić ponownie, to uzupełnię wpis.
Widziałam kiedyś w sklepie kiwi-agrest. Ale w smaku był słaby. Taki domowy z bananami musi być super!
OdpowiedzUsuńTakie domowe zawsze są lepsze, zachęcam do wypróbowania, smakuje bardzo intensywnie i tak letnio :-)
UsuńO mamo, chcę taki!!
OdpowiedzUsuńZrób sobie koniecznie, smakuje niebiańsko, słodkawo i kwaskowato, pycha :-)
UsuńMuszę wypróbować tego połączenia brzmi pycha :)
OdpowiedzUsuńZachęcam gorąco :-)
UsuńWygląda pysznie ,,zaciekawiłaś mnie tym zestawieniem ,teraz muszę dowiedzieć się jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDowiedz się jak najszybciej :-)
UsuńNigdy nie zapomnę smaku dżemu bananowego spróbowanego na Cabo Verde - najlepszy dżem ever!;)
OdpowiedzUsuńW takim razie ten też będzie Ci smakował :-)
UsuńJako wielbicielka bananów oraz kiwi, muszę spróbować. Ciekawa jestem jakby smakowało, gdyby jeszcze dodać truskawki, hmm... :)
OdpowiedzUsuńSmakowo pewnie będzie super, ale nie wiem, jak kolor się zachowa, musimy wypróbować :-)
UsuńAle ciekawe połączenie, sama na taki pomysł nie wpadłam, ale lubię i kiwi i banana, więc powinno być dobre. RObiłam lody, właściwie sorbet bananowo-kiwiowy i mi smakował. Jestem ciekawa dżemu. Notuję pomysł do przetestowania :)
OdpowiedzUsuńSorbet o tym smaku też pewnie jest super, należałoby przetestować :-)
UsuńMmmm, kwaskowatość kiwi przełamana słodyczą banana, to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie jest, jak piszesz, słodko i kwaśno, ale wszystkiego w sam raz :-0
UsuńKoniecznie muszę spróbować, a na razie podkradam Ci słoiczek z zawartością :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńO świetny pomysł, własnie mam kilka zbędnych dojrzałych bananów, kiwi tez się znajdzie, dzięki za pomysł !
OdpowiedzUsuńChciałabym żeby koleżanki mi takie prezenty przynosiły, niestety zazwyczaj przychodząc do mnie w odwiedziny, kupują ciastka po drodze;)
OdpowiedzUsuńDżem wygląda na pyszny:) Pozdrawiam:)
Nie jadłam takiego, koniecznie muszę wypróbować ;) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńjak długo wytrzyma taki dżemik?I czy trzeba ten fix dać?czy sam cukier zwykły wystarczy?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ze zwykłym cukrem, ale może nie będzie wystarczająco gęsty.
UsuńDa się jakiś czas przechowywać, ale nie za długo, ponieważ podobno kawałki owoców robią się z czasem twarde. Sama nie trzymałam długo, bo robię małą ilość i zjadamy w ciągu kilku dni.
agar agar (dwa razy) tak sie nazywa zeluje swietnie jest z aodorostow robilam wychodza dzemy polecam Maria
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, również można zastosować :-)
Usuń