ciasta i ciasteczka

Szybkie, genialne ciasto z kaszą manną, bez pieczenia

4/09/2014

Mam dziś dla Was absolutny hit. Ciasto, które możecie zrobić na poczekaniu. Wprawdzie z jakiegoś powodu nie wyszło mi takie wysokie, jak autorce bloga gęba w niebie, pewnie coś pokręciłam z ilością składników, ale nie ma to znaczenia. Wiem, że będę je często robić, gdyż można dowolnie kombinować z dodatkami. U mnie była wersja podstawowa, czyli normalnie ugotowana kasza manna z dodatkiem wanilii. Ciastka kupiłam pełnoziarniste, bo jak wiecie, nie ma prawie u mnie w kuchni białego pieczywa.
Tak sobie myślę, że w takiej płaskiej wersji mógłby nawet być nowoczesnym mazurkiem, dla spóźnialskich, żeby nie mieli wymówki, że czasowo się nie wyrobili przed świętami ;-)


Wczoraj wszyscy pytaliście mnie, skąd wzięłam kolorowe słomki w kropki, dziś może będziecie zastanawiać się nad moim widelczykiem. Na moim drugim blogu rozwiewam tajemnicę. Tam dowiecie się też skąd biorę kolorowe talerze do zdjęć i jak można je wykorzystać do wielkanocnych dekoracji.
Pozdrawiam Was wiosennie i namawiam do wypróbowania ciasta i słomek :-)
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim





Ciasto z kaszy manny

3/4 l mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny
nieco wanilii lub cukru waniliowego
1 duże opakowanie wegańskich ciastek typu herbatniki
100 g gorzkiej czekolady

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wanilię. Wsypać kaszę, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Foremkę wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę i wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Przygotować polewę, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmarować polewę na cieście. Wstawić do lodówki, pozostawić do stężenia.

P. S.
Ciasto jest oczywiście tylko wtedy wegańskie, jeżeli użyte składniki są wegańskie, szczególnie na czekoladę i cukier należy zwrócić uwagę. Przeczytajcie również skład ciastek, a co do kuleczek cukrowych, pewnie jest zupełnie niejasne, czy nie ma w nich zwierzęcych składników. Sami zdecydujcie, czy chcecie je użyć.

You Might Also Like

39 Komentarzy

  1. o łał, ale świetnie podane! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ rozkosznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząco się prezentuje:) ..znaczy trzeba będzie kiedyś spróbować, bo przepis wygląda na "szybki i prosty";)
    Pozdrawiam z Zielonej Krainy:)
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, nie ma chyba łatwiejszego przepisu :-)

      Usuń
  4. No proszę, ciasto gotowe w 10 minut i do tego obłędnie pyszne :) I te niezapominajki...mam do nich sentyment, bo przypominają mi się czasy dzieciństwa, kiedy dorastałam wśród- dosłownie- dywanów z tych kwiatów! A teraz duże miasto, mało kwiatów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, że w mieście trochę trudniej o kwiaty, ale możesz wykorzystać doniczki :-) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Przyciągnął mnie napis bez pieczenia, choć kocham piec to warto mieć gdzieś w szufladzie taki szybki przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, czasami ma się wyjątkowe sytuacje, na przykład, kiedy nie mamy pod ręką piekarnika :-)

      Usuń
  6. Wygląda świetnie! Uwielbiam kaszę manną, więc takie ciacho na pewno by mnie zachwyciło; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Super alternatywa na pieczenie ciacha! Ten niebieski kolor, pięknie kontrastuje! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra wyląda, to pewnie przepis dla mnie bo pewnie będę spóźniona :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto wygląda uroczo, a zdjęcia cudownie zrobione! :P
    Zapisuję przepis, bo koniecznie! muszę je spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto prezentuje się bardzo kusząco:) Nawet nie wiedziałam, że sprzedają kolorowe taśmy klejące!

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał aż trudno uwierzyć że ta perfekcyjna piramidka nie wymaga pieczenia. Ślicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam, wybaczcie, ale nie nadążam odpowiadać Wam indywidualnie, pozdrawiam Was :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna wersja, ciasto wygląda przepysznie :). A czemu niższe? Nie wiem, może większa foremka?
    W każdym razie nie ma to znaczenia, schrupałabym :).

    OdpowiedzUsuń
  14. takie proste, a takie zdrowe! kto by pomyślał :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho świetne :) i pięknie się prezentuje! od razu zabrałam do siebie :) A pomysł z talerzami i słomkami mnie powalił !!! dziękuję za inspirację, u mnie w szafce stoi kilka niepotrzebnych białych talerzy, pokoloruję je sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem Ci, że naprawdę to jest genialne ciasto :) Bez pieczenia i z moją ukochaną mannę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne ciasto:) piękne zdjęcia !!

    OdpowiedzUsuń
  18. Stylizacja po prostu przepiękna! :) A ciasto bardzo ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. kurka.. mega :) Bardzo dobre połączenie smaków :)
    A czemu manna ma taki kolor? Gotowałaś na ciemnym mleku jakimś? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę była ciemniejsza, bo dodałam startej wanilii, no i na zdjęciu wyszła jeszcze ciemniejsza, może dlatego, że taka cienka warstwa była. W każdym razie jest to normalna kasza manna :-)

      Usuń
  20. Bombowe ciasto Veggie. Nie dość że wegańskie to na dodatek szybkie no i na milion procent pyszne :-) już oblizuję się z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie cudowne ciasto! *.*
    Wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale apetyczne;)) Muszę wypróbować Twoją wersję;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe, nie jadłam jeszcze takiego ciacha:) bardzo kusząco się do mnie uśmiecha;]

    OdpowiedzUsuń
  24. jakiś pomysł czemu ciasto nie chciało mi się pokroić?wszystko pod nożem się rozpadało i w efekcie trzeba było po prostu wyjadać łyżką z foremki. co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to szkoda, że Ci nie wyszło, myślę, że może to zależeć od dwóch czynników, albo z ciastkami było nie tak, może były za kruche. Druga możliwość to, że masa z kaszy manny była może za rzadka i za bardzo namoczyła ciastka, więc się rozpadły. Mam nadzieję, że nie zniechęciłaś się całkowicie i jeszcze raz spróbujesz. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  25. tak próbuje znów dzisiaj bo było pycha:) tylko nie 100% wegan bo herbatniki które kupiłam mają mleko i jajka w proszku niestety. fakt kasza manna była trochę za rzadka. jakie herbatniki polecasz żeby właśnie nie były zbyt kruche? dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam Mc Vities Digestive, ale mają tę wadę, że są okrągłe i musiałam się trochę namęczyć z uzyskaniem ładnego kawałka do zdjęć.
      Znalazłam też sklep gdzie są wegańskie ciastka podobne do herbatników, ale nie wiem, czy będą dobre i wydają mi się drogie: http://vianatura.pl/p/2586/738/herbatniki-weganskie-orkiszowe-bio-190g-eko-taste-ciastka-pieczywo-chrupkie-pieczywo-i-wypieki.html

      Usuń
  26. wyszło - po prostu kasza manna była za rzadka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, dziękuję za informację :-)

      Usuń
  27. A jakbym zamiast cukru dodała miodu? Nie spowodowałabym katastrofy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nic się nie stanie, jeżeli nie zależy Ci na tym, aby ciasto było wegańskie, możesz użyć miodu.

      Usuń