Mam dziś dla Was absolutny hit. Ciasto, które możecie zrobić na poczekaniu. Wprawdzie z jakiegoś powodu nie wyszło mi takie wysokie, jak autorce bloga gęba w niebie, pewnie coś pokręciłam z ilością składników, ale nie ma to znaczenia. Wiem, że będę je często robić, gdyż można dowolnie kombinować z dodatkami. U mnie była wersja podstawowa, czyli normalnie ugotowana kasza manna z dodatkiem wanilii. Ciastka kupiłam pełnoziarniste, bo jak wiecie, nie ma prawie u mnie w kuchni białego pieczywa.
Tak sobie myślę, że w takiej płaskiej wersji mógłby nawet być nowoczesnym mazurkiem, dla spóźnialskich, żeby nie mieli wymówki, że czasowo się nie wyrobili przed świętami ;-)
Wczoraj wszyscy pytaliście mnie, skąd wzięłam kolorowe słomki w kropki, dziś może będziecie zastanawiać się nad moim widelczykiem. Na moim drugim blogu rozwiewam tajemnicę. Tam dowiecie się też skąd biorę kolorowe talerze do zdjęć i jak można je wykorzystać do wielkanocnych dekoracji.
Pozdrawiam Was wiosennie i namawiam do wypróbowania ciasta i słomek :-)
Ciasto z kaszy manny
3/4 l mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny
nieco wanilii lub cukru waniliowego
1 duże opakowanie wegańskich ciastek typu herbatniki
100 g gorzkiej czekolady
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wanilię. Wsypać kaszę, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Foremkę wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę i wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Przygotować polewę, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmarować polewę na cieście. Wstawić do lodówki, pozostawić do stężenia.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Ciasto z kaszy manny
3/4 l mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny
nieco wanilii lub cukru waniliowego
1 duże opakowanie wegańskich ciastek typu herbatniki
100 g gorzkiej czekolady
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wanilię. Wsypać kaszę, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Foremkę wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę i wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Przygotować polewę, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmarować polewę na cieście. Wstawić do lodówki, pozostawić do stężenia.
P. S.
Ciasto jest oczywiście tylko wtedy wegańskie, jeżeli użyte składniki są wegańskie, szczególnie na czekoladę i cukier należy zwrócić uwagę. Przeczytajcie również skład ciastek, a co do kuleczek cukrowych, pewnie jest zupełnie niejasne, czy nie ma w nich zwierzęcych składników. Sami zdecydujcie, czy chcecie je użyć.
39 Komentarzy
o łał, ale świetnie podane! *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńAleż rozkosznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki, gin, pozdrawiam :-)
UsuńKusząco się prezentuje:) ..znaczy trzeba będzie kiedyś spróbować, bo przepis wygląda na "szybki i prosty";)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Zielonej Krainy:)
Kamila
Koniecznie wypróbuj, nie ma chyba łatwiejszego przepisu :-)
UsuńNo proszę, ciasto gotowe w 10 minut i do tego obłędnie pyszne :) I te niezapominajki...mam do nich sentyment, bo przypominają mi się czasy dzieciństwa, kiedy dorastałam wśród- dosłownie- dywanów z tych kwiatów! A teraz duże miasto, mało kwiatów :(
OdpowiedzUsuńMasz rację, że w mieście trochę trudniej o kwiaty, ale możesz wykorzystać doniczki :-) Pozdrawiam
UsuńPrzyciągnął mnie napis bez pieczenia, choć kocham piec to warto mieć gdzieś w szufladzie taki szybki przepis :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie, czasami ma się wyjątkowe sytuacje, na przykład, kiedy nie mamy pod ręką piekarnika :-)
UsuńWygląda świetnie! Uwielbiam kaszę manną, więc takie ciacho na pewno by mnie zachwyciło; )
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa na pieczenie ciacha! Ten niebieski kolor, pięknie kontrastuje! Pyszności!
OdpowiedzUsuńEkstra wyląda, to pewnie przepis dla mnie bo pewnie będę spóźniona :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda uroczo, a zdjęcia cudownie zrobione! :P
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo koniecznie! muszę je spróbować :P
Ciasto prezentuje się bardzo kusząco:) Nawet nie wiedziałam, że sprzedają kolorowe taśmy klejące!
OdpowiedzUsuńŁał aż trudno uwierzyć że ta perfekcyjna piramidka nie wymaga pieczenia. Ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, wybaczcie, ale nie nadążam odpowiadać Wam indywidualnie, pozdrawiam Was :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna wersja, ciasto wygląda przepysznie :). A czemu niższe? Nie wiem, może większa foremka?
OdpowiedzUsuńW każdym razie nie ma to znaczenia, schrupałabym :).
takie proste, a takie zdrowe! kto by pomyślał :)
OdpowiedzUsuńCiacho świetne :) i pięknie się prezentuje! od razu zabrałam do siebie :) A pomysł z talerzami i słomkami mnie powalił !!! dziękuję za inspirację, u mnie w szafce stoi kilka niepotrzebnych białych talerzy, pokoloruję je sobie :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że naprawdę to jest genialne ciasto :) Bez pieczenia i z moją ukochaną mannę!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto:) piękne zdjęcia !!
OdpowiedzUsuńStylizacja po prostu przepiękna! :) A ciasto bardzo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńkurka.. mega :) Bardzo dobre połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńA czemu manna ma taki kolor? Gotowałaś na ciemnym mleku jakimś? ;)
Trochę była ciemniejsza, bo dodałam startej wanilii, no i na zdjęciu wyszła jeszcze ciemniejsza, może dlatego, że taka cienka warstwa była. W każdym razie jest to normalna kasza manna :-)
UsuńBombowe ciasto Veggie. Nie dość że wegańskie to na dodatek szybkie no i na milion procent pyszne :-) już oblizuję się z wielkim smakiem :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo!
Ale apetyczne;)) Muszę wypróbować Twoją wersję;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nie jadłam jeszcze takiego ciacha:) bardzo kusząco się do mnie uśmiecha;]
OdpowiedzUsuńjakiś pomysł czemu ciasto nie chciało mi się pokroić?wszystko pod nożem się rozpadało i w efekcie trzeba było po prostu wyjadać łyżką z foremki. co mogłam zrobić nie tak?
OdpowiedzUsuńOj to szkoda, że Ci nie wyszło, myślę, że może to zależeć od dwóch czynników, albo z ciastkami było nie tak, może były za kruche. Druga możliwość to, że masa z kaszy manny była może za rzadka i za bardzo namoczyła ciastka, więc się rozpadły. Mam nadzieję, że nie zniechęciłaś się całkowicie i jeszcze raz spróbujesz. Pozdrawiam :-)
Usuńtak próbuje znów dzisiaj bo było pycha:) tylko nie 100% wegan bo herbatniki które kupiłam mają mleko i jajka w proszku niestety. fakt kasza manna była trochę za rzadka. jakie herbatniki polecasz żeby właśnie nie były zbyt kruche? dzięki!
OdpowiedzUsuńJa użyłam Mc Vities Digestive, ale mają tę wadę, że są okrągłe i musiałam się trochę namęczyć z uzyskaniem ładnego kawałka do zdjęć.
UsuńZnalazłam też sklep gdzie są wegańskie ciastka podobne do herbatników, ale nie wiem, czy będą dobre i wydają mi się drogie: http://vianatura.pl/p/2586/738/herbatniki-weganskie-orkiszowe-bio-190g-eko-taste-ciastka-pieczywo-chrupkie-pieczywo-i-wypieki.html
wyszło - po prostu kasza manna była za rzadka :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, dziękuję za informację :-)
UsuńA jakbym zamiast cukru dodała miodu? Nie spowodowałabym katastrofy? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nic się nie stanie, jeżeli nie zależy Ci na tym, aby ciasto było wegańskie, możesz użyć miodu.
Usuń