ciasta i ciasteczka

Wyślij babkę pocztą, czyli ciasto w słoiku

2/06/2013

Już niedługo Walentynki. Pichcimy, pieczemy, staramy się, aby w ten dzień było miło i smacznie. Niestety, pewnie są tacy wśród nas, którzy nie będą mogli spędzić tego dnia razem ze swoją drugą połówką. Smutne to, ale cóż – obowiązki, obowiązki i jeszcze raz obowiązki. Pomyślałam, że trzeba temu zaradzić. Tylko dlatego, że ktoś jest daleko, rezygnować ze smakołyków? Proponuję upiec babkę w słoiku i wysłać pocztą. Jeszcze zdążycie! Wyobraźcie sobie minę obdarowanej osoby :-)

Piekłam pierwszy raz i moim zdaniem jest to absolutnie genialne rozwiązanie. Nie rozumiem, dlaczego nie piecze się standardowo babek w słoikach. Można je zrobić na zapas i dość długo przechowywać. Podobno nawet pół roku!
Od teraz jestem totalną fanką tego rozwiązania, już wiem, że będę tu prezentować kolejne wersje i Wam również polecam (bardzo, bardzo, bardzo). Taka babka to nie tylko fajny prezent. To idealne rozwiązanie do pracy, na piknik, w podróż, dla studentów, dla gości... pomysłów jest pełno. Można też zwyczajnie upiec na zapas, mieć gotową w szafce i zjeść, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. To się nazywa wolność wyboru!

Tym razem przepis zapożyczyłam sobie od Moniki z bloga bento po polsku, ale wiele jest ciast, które można w ten sposób upiec.

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim


Babka w słoiku

1 filiżanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
pół filiżanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka oleju lub innego tłuszczu


Wymieszać osobno składniki suche i osobno składniki mokre. Następnie mokre składniki dodać do suchych, wymieszać.
Ciasto wlać do słoików, wysmarowanych masłem i posypanych cienko bułką tartą, mniej więcej do połowy. Brzegi słoików muszą być czyste. Wstawić OTWARTE słoiki do wcześniej nagrzanego piekarnika.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 ˚C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości słoików, należy więc babek pilnować i sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
Należy użyć słoiki, które nie zwężają się u góry, aby babkę możne było później wyjąć. 

Natychmiast po wyjęciu babek z piekarnika, zamknąć szczelnie słoiki. Jeżeli są za wysokie, ściąć czubki ostrym nożem. Jeżeli mamy słoiki na zakrętkę, tylko zakręcamy. Jeżeli mamy na gumkę, zamykamy i przyciskamy sprężyną.




 

You Might Also Like

33 Komentarzy

  1. Aaaa! Totalnie urocze! :)) Już mam pomysł na słodki podarek dla pewnej bliskiej osoby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie, cieszę się, że moja propozycja zostanie wykorzystana :-)

      Usuń
  2. Cudowny!!! Przed chwila zapisałam babkę w puszcze a teraz w słoiku. Jesteście genialni. A ja zakładając bloga myślałam, że jestem mistrzem:)
    Poprzeczka wysoko. I dobrze!
    Dzięki, że podzieliłaś się tak genialnym przepisem!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ Ty jesteś mistrzem i to jest właśnie fajne, że możemy się wzajemnie inspirować :-)

      Usuń
  3. Ja się boję, że słoik mi wybuchnie! Czy to może być na pewno każdy zwyczajny słoik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wybuchnie, ale pieczemy otwarte słoiki, koniecznie!

      Usuń
    2. Wszystkie nadają się, które używa się do wekownia. Ja użyłam dwa różne rodzaje, jedne były takie z klamerką, jak na zdjęciu, a drugie były zwykłe, zakręcane, po dżemie i wszystko było ok. W końcu przy wekowaniu też musimy doprowadzić słoiki do wysokiej temperatury i nie pękają.

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia. Ale jak to pół roku? Naprawdę?! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patysko, u mnie żadna babka pól roku nie wytryma, to jest jasne. Zjadam wszystkie słodycze w ekspresowym tempie, ale czytałam w wielu wiarygodnych źródłach, że pół roku. Muszę koniecznie jedną gdzieś ukryć i zobaczyć. Wydaje się logiczne, inne zaprawy też długo się trzymają, a to przeiceż nić innego. Te zakręcane słoiczki nawet zrobiły klik i zą zamknięte na mur!

      Usuń
  5. genialny pomysł^^ super na prezent, muszę kogoś tak obdarować

    OdpowiedzUsuń
  6. słoiczek słodkości, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super :) Pomysł pierwsza klasa a wykonanie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł. Absolutnie genialny. Tak jak piszesz nie tylko na walentynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Ale świetny pomysł! Pierwszy raz widzę, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym otrzymać taką paczkę. Tylko trzeba koniecznie zaznaczyć, że przesyłka delikatna ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. na taką paczkę czekałabym z wielkim podekscytowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy mozna takie ciacho czyms przyozdobic? zeby bylo bardziej wesole? ;D czy takie dodatkowe 'wrazenia wizualne' nie spowoduja szybszego psucia sie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto należy od razu po wyjęciu z piekarnika zamknąć, więc raczej tradycyjne ozdoby typu lukier nie wchodzą w grę, ale samo ciasto można upiec na przykład marmurkowe (jasne i czekoladowe), albo w owocami.

      Usuń
    2. Czy zamykanie "na gorąco" nie powoduje że ciasto zapaca się w słoiku i zbytnio wilgotnieje?

      Usuń
    3. Ciasto było bardzo dobre, lekko wilgotne, ale nie za bardzo. Smakowało świetnie. Zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  13. No coś takiego! Kapitalne!

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki sloik bedzie najbardziej odpowiedni? chodzi mi o pojemnosc. tak zeby ciasto nie bylo za niskie tylko ladnie sie wychylalo ze sloiczka ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoiki należy wypełnić ciastem mniej więcej do połowy. Mi wyszły z podanej ilości 3 ciasta. Jeden słoik miał ok 400 ml pojemności (ten na zdjęciu), dwa miały ok 200 ml. Te dwa mniejsze musiałam nawet nieco ściąć przed zamknięciem, bo wyrosły wysokie.

      Usuń
  15. Absolutnie genialny pomysł! zwłaszcza, że lubię wysyłać słodkości jako prezenty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. No boskie! Wyglądają słodko i aż mi się ciasta zachciało!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł z tym ciastem w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Spokojnie wytrzymuje pół roku ;) Ja co prawda pieke troszkę inne, ale nie mniej pyszne...czekoladowe. Piekłam tez z jabłkami z dodatkiem cynamonu. Ciasta co prawda nie można ozdobic ale mozna przyozdobic słoik :) Robiłam tak z ciastami na Święta Bozego Narodzenia. http://img94.imageshack.us/img94/5074/dscn0075a.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, moje babki już dawno zjedzone, teraz muszę upiec większą ilość :-)

      Usuń
  19. zrobiłam, narzeczony byl zachwycony niespodzianka ktora dzisiaj otrzymał ;) wiecej takich wypiekow-niespodzianek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że moja propozycja doczekała się realizacji, pozdrawiam :-)

      Usuń