Na każdym blogu są już pewnie placki z cukinii, ale moje są najlepsze. W każdym razie najlepsze z tych, które do tej pory robiłam ;-) Leciutkie, puchate, aromatyczne, po prostu pycha. Myślę, że to jogurt (grecki) spowodował ich wyjątkowy smak.
Wiem, że niektórzy z Was mają o tej porze roku całe góry cukinii z własnych ogródków (o tym, że zazdroszczę, nie muszę wspominać), więc mam nadzieję, że moja propozycja pojawia się w porę, smacznego!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Placki z cukinii
4 małe cukinie (ok. 25 cm długości)
2 jajka
4 czubate łyżki jogurtu greckiego (10 % tłuszczu)
300 ml mleka lub mleka sojowego
2 x tyle mąki, co mleka (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna)
sól, chilli w proszku
można dodać świeże, posiekane zioła
Cukinie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i smażyć na złoto.
Do tego ostry sos do sałatki.
20 Komentarzy
Oo, takiego przepisu potrzebowałam :) Miałam ostatnio ochotę na takie puszyste placki. Zapisuję!
OdpowiedzUsuńFajne, zapewne przetestuję jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmmm faktycznie ;) dzięki jogurtowy zyskują na delikatności. Pysznie wyglądają, więc zapisuję do wypróbowania (na Twoją odpowiedzialnosc :D)
OdpowiedzUsuńwyglądają doskonale; smażę placki bardzo często, ale żaden z przepisów nie uwzględnia jogurtu, to musi być ten klucz do sukcesu:)
OdpowiedzUsuńrobię je namiętnie od 2 tygodni ! i ile razy zrobię to nie zdążę zrobić zdjęć, bo tak szybko znikają ! ja lubię też dodawać do środka czosnek albo jeść na z sosem czosnkowo - curry. PYCHA ! piękne zdjęcia ! :)
OdpowiedzUsuńhmmmmmmmmmmmmmm u mnie JESZCZE nie ma!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak wrodzona skromność:) Swoją drogą placki, wyglądają bardzo smacznie - idealnie zrumienione. Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo! Placki ziemniaczane, z cukinii, dyniowe i wszelkie inne kombinacje. Chętnie bym je zjadła:)
OdpowiedzUsuńOch jak ja uwielbiam placki z cukinii!!! To świetny sposób żeby zużyć te większe, przesośnięte cukinie. Ale skoro piszesz, że małe też mogą być to w poniedziałek pędzę na rynek. Zawsze się bałam, że te młode mają za dużo soku. No i z mlekiem nigdy nie próbowałam, chętnie sprawdzę Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
placki z cukinii pokochałam od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuńWygladaja naprawde super! Z cukini jeszcze nie robilam, ale te chyba wyprobuje:-)
OdpowiedzUsuńprzepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Cóż mogę powiedzieć...obłędne!!!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo cieszy mnie taka wiadomość :-)
Usuńz braku bułki tartej do smażonej cukinii musiałam improwizować i trafiłam na ten przepis z czego cieszę się bardzo, bo placuszki wyszły niesamowite!
OdpowiedzUsuńjednak musiałam dodać jogurt naturalny, zamiast greckiego, ale i tak smak jest obłędny
przejrzę sobie tego twojego bloga, może znajdę jeszcze więcej ciekawych przepisów
pozdrawiam!
Bardzo mi miło i mam nadzieję, że będziesz tu częściej zaglądać :-)
UsuńNajlepsze są z dodatkiem świeżego koperku :)
OdpowiedzUsuńPolecam
Zapisałam przepis! Pyszota!
OdpowiedzUsuńJakiej konsystencji powinno być ciasto? Bo mi wyszło dosyć rzadkie.
OdpowiedzUsuńMniej więcej powinna być podobna konsystencja do ziemniaczanych, możesz dodać nieco więcej mąki, jeśli są za rzadkie.
Usuń