bez glutenu

Makaron z groszku i sos z batata, wegański obiad dla biegacza

8/06/2018

Dziś kolejny wpis dotyczący biegu na 100 km, w którym kibicujemy Michałowi (https://www.facebook.com/biegajacyroslinozerca). Po pysznym śniadaniu nadeszła pora na sycący i wartościowy obiad. Mam nadzieję, że Michał trzyma się ogólnych zaleceń i nie podjada między posiłkami słodyczy, ponieważ nie są one niczym pożytecznym w żadnej diecie, nie tylko sportowca. Kiedyś czytałam, że apetyt na słodycze maleje, jeśli nasze posiłki są bogate w cenne substancje odżywcze i wszystkie potrzeby organizmu są zaspokojone. Coś w tym jest, sama również to zaobserwowałam, a jestem łasuchem niesamowitym. Wszelkie teorie na temat odżywania są jednak zgodne co to faktu, iż obiad to posiłek główny, czyli powinien zawierać najwięcej kalorii i substancji odżywczych ze wszystkim posiłków w ciągu dnia. Sportowcy potrzebują dużo białka, więc kierując się tą myślą, wyszukałam dla Michała makaron z zielonego groszku. Groszek to roślina idealnie nadająca się do budowy i regeneracji mięśni. Kolejną jego zaletą jest duża zawartość błonnika korzystnie wpływającego na pracę jelit, jak również wysoka zawartość mikroelementów takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, miedź i cynk. Zawiera on również dużą ilość witamin z grupy B. 
Makaron ten nie jest tak popularny i tani jak makaron ze zwykłej mąki pszennej, ale można dostać go w niektórych sklepach internetowych, a każdy dodatkowo wydany grosz będzie dobrze zainwestowany w zdrowie i energię.
Do tak wyjątkowego makaronu warto dodać wyjątkowy sos, a takim z pewnością jest ten z batatów. 
Jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy zmiksować ugotowanego słodkiego ziemniaka blenderem ręcznym firmy Blaupunkt i dodać ulubione przyprawy.
W batatach znajdziecie całe mnóstwo witalnych substancji, między innymi mangan, kwas foliowy, miedź, żelazo, witaminy C, B2, B6 i E, a także biotynę (witamina H). Podobnie jak groszek, zawiera również dużą ilość cennego błonnika.
W dzisiejszym posiłku z pewnością nie znajdziecie tak zwanych pustych kalorii, tak więc całą cenną energię z posiłku możecie produktywnie wykorzystać do budowy mięśni i poprawienia kondycji.
Danie to nie zawiera glutenu (o ile sos sojowy nie zawiera pszenicy, należy zwrócić na to uwagę przy zakupie) i jest świetną alternatywą dla alergików uczulonych na przykład na tradycyjny sos pomidorowy. Śmiało też zestaw ten można polecić osobom zamierzającym pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż jest on sycący, ale nie tuczący. Do dzieła!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim

100 g makaronu z zielonego groszku

Sos z batata:
1 mała bulwa słodkiego ziemniaka (batata) ok. 200 g
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
chili lub czerwona pasta curry do smaku
sól do smaku
świeże zioła do podania

Batata obrać pokroić na kawałki, zalać wodą (wody powinno być tylko tyle, alby zakryły batata) i ugotować do miękkości. W tym czasie ugotować makaron, a także obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto cebulę z dodatkiem oliwy. Na koniec smażenia dodać sos sojowy.
Ugotowanego batata zmiksować blenderem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Makaron podać z sosem i świeżymi ziołami.


Wartości odżywcze:
waga 345 g
białka 26,3 g
węglowodany 85,4 g
tłuszcz 12,4 g
kcal 592,9

Smacznego!

Kalorie i wartości odżywcze wyliczyłam na stronie: https://www.tabele-kalorii.pl

Wpis sponsorowany






You Might Also Like

0 Komentarzy