Niech schowają się wszystkie gotowe, niezdrowe, sztucznie farbowane i przesłodzone napoje! Czy widzicie na zdjęciu intensywny, zielony kolor? Jest naturalny. Moja dzisiejsza lemoniada jest przepyszna, orzeźwiająca i na dodatek bardzo zdrowa. Przyznajcie się, ile pietruszki zjadacie na co dzień? Ja prawie wcale, bo jakoś o niej zapomniałam i nie zawsze pasuje mi do moich dań. Postanowiłam to zmienić, ponieważ jest ona niezbędna w diecie wegańskiej. Na pomysł takiego napoju wpadłam kiedy szukałam informacji na temat dobrych źródeł żelaza oraz naturalnych sposobów na obniżenie złego cholesterolu. Tak, dobrze przeczytaliście. Śmiać mi się chce, jak czytam o tym, jak się go pozbyć – ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, pozbyć się zbędnych kilogramów, nie palić... Niestety organizm to nie maszyna i jakimś sposobem ma swoje sposoby na procesy przemiany materii. Tak więc dość często spotykam się z tym, iż wegetarianie i weganie mają podwyższony cholesterol. Nie jestem pewna, czy to takie straszne, gdyż normy zostają od czasu do czasu zaostrzane, tak więc osoby, które do niedawna były zdrowe jak ryby, mogą nagle okazać się pacjentami i cennymi dla koncernów farmaceutycznych konsumentami tabletek.
Lepiej więc nie kolić w oko lekarzy, mieścić się w ich normach i spać spokojnie.
Popijam więc mój napój i zapobiegam, Was również zapraszam.
Lepiej więc nie kolić w oko lekarzy, mieścić się w ich normach i spać spokojnie.
Popijam więc mój napój i zapobiegam, Was również zapraszam.
© Mariola Streim zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj |