bez glutenu

Babeczki z karobem i czerwonym buraczkiem

10/10/2018

Czy podobał Wam się mój pierwszy film? Piszcie w komentarzach, czy lubicie taką formę przekazu i czy łatwiej jest Wam zrealizować przepis, gdy widzicie wykonanie. Niestety przygotowanie filmu jest dość czasochłonne, więc na razie będę je zamieszczała tylko w niektórych wpisach, z nadzieją, że z czasem będzie mi to szło coraz szybciej. Tymczasem obserwujcie bloga, aby niczego nie przegapić.
Dziś będą tylko zdjęcia, ale przepis jest naprawdę godny polecenia, a kombinacja karobu i buraczków z pewnością wielu z Was pozytywnie zaskoczy. Smacznego!

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 ugotowany i obrany burak (ok. 150 g)
40 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki kokosowej
150 g margaryny
120 g cukru
100 ml mleczka kokosowego
50 ml wody po cieciorce
1 łyżka karobu
1/2 łyżeczki proszku (kamienia winnego)
1 cukier waniliowy
cukier puder lub lukier i świeże owoce do ozdoby

Buraczka pokroić na kawałki, zmiksować z mleczkiem kokosowym i odstawić. Mąki, karob i proszek do pieczenia wymieszać w oddzielnej miseczce i również odstawić. Wodę po cieciorce ubić na pianę, dosypywać po trochu połowę cukru i ubijać tak długo, aż kryształki się rozpuszczą. Piana powinna być sztywna. Margarynę utrzeć z pozostałą częścią cukru i z cukrem waniliowym. Dodawać na przemian masę buraczkową i mąki i cały czas ucierać. Na koniec dodać do masy pianę z wody po cieciorce i delikatnie wymieszać całość łyżką. 

Wyłożyć gotowe ciasto do foremek wysmarowanych margaryną lub olejek i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200 ºC.

You Might Also Like

1 Komentarzy

  1. Cudne babeczki, wygladają i pięknie i apetycznie! Jesteś mistrzynią.
    Pozdrawiam ciepło Z.

    OdpowiedzUsuń