U mnie nadal upalnie, więc dzielę się z Wami małą, pyszną ochłodą, choć słyszałam, że niektórzy z Was nie mają dziś najpiękniejszej pogody. Nic nie szkodzi, dzisiejsze lody znajdą zawsze swoich wielbicieli, szczególnie, że ich baza jest idealna dla alergików. Tych niestety nie brakuje i niektórzy nie mają już pewnie pomysłów na smaczne i bezpieczne dania. Sama niestety mam częściowo ten problem i już nawet zastanawiałam się, czy mój blog ma jeszcze rację bytu, co mam Wam tu prezentować i czy z kolei osób z alergiami jest tak dużo, że znajdą się tutaj czytelnicy. Poza tym alergii i nietolerancji jest takie mnóstwo i każdy ma inne problemy, że niestety jest to sprawa bardzo indywidualna i nie da się jej załatwić jedną etykietką. Każda taka osoba codziennie musi zdobywać informacje, czytać etykiety, obserwować reakcję organizmu i mieć czujność. Szukanie odpowiednich przepisów lub dopasowywanie istniejących to już osobna sprawa. Ryż na szczęście jest dość dobrze tolerowany, więc myślę, że dzisiejsza propozycja Wam się przyda. Owoce można dowolnie zastąpić, gdyby okazało się, że tu również czyha jakaś alergiczna pułapka. Zapraszam!
Danie przygotowałam dla firmy SONKO.
Danie przygotowałam dla firmy SONKO.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
400 ml mleczka kokosowego
3 łyżki cukru (lub do smaku)
1 filiżanka świeżych lub mrożonych owoców, na przykład truskawek, czerwonych porzeczek i malin
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu i wystudzić. Zmiksować na gładko z mleczkiem kokosowym oraz cukrem, a następnie dodać owoce i miksować, aż będą one rozdrobnione.
Gotową masę wlać do foremek do lodów umieścić w niej patyki lub łyżeczki i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Wpis sponsorowany
1 Komentarzy
Nie słyszałam jeszcze o takim sposobie na lody - chodzi o ugotowany ryż :D ale wyglądają świetnie i chyba sama nad takimi pomyślę ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))