Lato to czas cudownych ogrodowych imprez i jeśli je organizujemy, albo jesteśmy na nie zapraszani, często zastanawiamy się, co na nie przygotować. U mnie idealnie sprawdzają się małe paszteciki. Szybkie w przygotowaniu, smaczne na ciepło czy na zimno i łatwe w transporcie, spełniają najważniejsze kryteria. Zauważyłam, że cieszą się ogromnym powodzeniem nie tylko wśród wegan. Dzięki majerankowi i płatkom drożdżowym, a także płatkom żytnim, zaskakują „mięsnym“ smakiem i konsystencją. Po takim party wszyscy pytają o przepis. Zapraszam i Was!
© Mariola Streim
|
© Mariola Streim
|
© Mariola Streim
|
© Mariola Streim
|
© Mariola Streim
|
150 g płatków żytnich
150 ml śmietany roślinnej
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
sól
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z oliwą na złoty kolor. Dodać posiekane pieczarki i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Lekko wystudzić, po czym połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut, a następnie umieścić* w foremce do babeczek lub w papilotkach i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 ºC, przez około 30 minut.
* Typ: ciasto można bardzo łatwo i szybko porcjować za pomocą łyżki do lodów.
Wpis sponsorowany
3 Komentarzy
Prezentują się smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńmożna użyć np. płatków owsianych? (by paszteciki były bezglutenowe) :)
OdpowiedzUsuńOdpowiedź z opóźnieniem, za co bardzo przepraszam, ale moje powiadomienie o komentarzach strajkuje ;-) Można dodać owsiane, choć konsystencja będzie nieco inna. Zachęcam do wypróbowania :-)
Usuń