desery i słodycze

Lody jagodowe na otwarcie upalnego sezonu

5/28/2017

Uff, jak gorąco! Czy u Was też? W tym roku jakoś tak dziwnie jest z tą pogodą, że niesamowite skoki temperatury dają nam w kość i trudno jest się do tej sytuacji dostosować. Po dość zimnym wczorajszym poranku nastał bardzo gorący dzień, a dziś ma być ponad 30 stopni! Podczas porannego spaceru z psami ledwo zipaliśmy. Tak więc, konieczna jest pyszna ochłoda i taką mam dla Was w zanadrzu. Przepis możecie traktować jako bazę do różnych lodów, nie tylko jagodowych, choć te ostatnio najlepiej nam smakują. Życzę Wam pięknej, leniwej, letniej niedzieli, najlepiej spędzonej na tarasie lub na łonie natury.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
250 ml śmietany roślinnej
250 ml mleczka kokosowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki cukru
garść świeżych jagód, dodatkowo kilka do dekoracji

Śmietanę, skrobię, mleczko kokosowe, cukier i rozgniecione widelcem jagody wymieszać w garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, po czym lekko wystudzić. Do ciepłej masy dodać olej kokosowy i wymieszać dokładnie aby się roztopił. Wystudzoną masę lodową wstawić na kilka godzin do zamrażarki. 

Więcej smacznych inspiracji mojego autorstwa znajdziesz na stronie Sonkofit

You Might Also Like

2 Komentarzy