desery i słodycze

Praliny migdałowe

3/08/2013

U mnie znów słodko. Tym razem migdały w roli głównej i jeżeli miałabym wybierać między pralinami z kokosem, a tymi, migdałowymi, to nie byłoby łatwo. Migdałowe są bowiem równie pyszne i podobnie łatwe do zrobienia. Na dodatek można je zrobić na zapas i zamrozić. To bardzo praktyczne, u mnie przydało się od razu, bo cała szczęśliwa wyprodukowałam pokaźną ilość i kiedy z promiennym uśmiechem na twarzy zaprezentowałam je mojej „drugiej połówce”, usłyszałam: „No super... ale przecież ja mam alergię na migdały”. „Na migdały? Przecież Ty masz alergię na orzechy”. „Ale przecież to właściwie to samo”. No cóż, pokręciłam trochę nosem, zapakowałam moje smakowite kuleczki do zamrażarki, a dla mojego alergika zrobiłam kolejną porcję kokosowych. Tak nawiasem mówiąc, kokos bardziej kojarzy mi się mi się z orzechami niż migdały, ale lepiej nie wnikam w szczegóły. Człowiek zawsze dowie się czegoś nowego ;-)

© Mariola Streim

© Mariola Streim



Praliny migdałowe

200 ml śmietany kremówki
80 g białej czekolady
6 łyżek cukru
1 duża łyżka masła
1/2 łyżeczki agaru
400 g mielonych migdałów
7 łyżek płatków owsianych
płatki migdałowe do obtoczenia

Wszystkie składniki oprócz migdałów i płatków owsianych doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać płatki i migdały, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Formować kulki, obtoczyć je w płatkach migdałowych i gotowe.

You Might Also Like

17 Komentarzy

  1. ale sobie wspaniale umiliłaś Dzień Kobiet :)
    pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga :) Pozwolisz, że rozgoszczę się u Ciebie bo wiecznie mi brakuje pomysłów na dania wege.
    Racja już pora na obsianie ogródków i doniczek :)
    pozdrawiam
    P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się pięknie. Muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychoty. Ja też mam uczulenie na migdały, a na kokosy nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie :) chyba się nie oprę :) a robiłam Twoją zapiekankę z porem :D pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi, że Ci smakowało, dziękuję :-)

      Usuń
  6. to dobrze, że słodko! a praliny cudowne! i fotogeniczne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie frykasy:) Kokos to w sumie taki duży orzech właśnie;)
    ostatnio robiłam kokosowe kuleczki, ale dietetyczne;) nie zdążyłam ich przygotować na post, może niedługo będą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zjadło mi komentarz, albo ja zjadłam patrząc na twoje pralinki:)
    niedługo u mnie kokosowe dietetyczne. zapraszam i pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ahh jak patrze to dostaje spazmy ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne :-D Są po prostu cudowne. Już sobie wyobrażam ich cudowny smak :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. No to kochana już wiem, że takie praliny pojawią się w moim koszyczku Wielkanocnym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, daj znać, czy Wam smakowały :-)

      Usuń
  12. Bardzo fajny przepis, chyba się skuszę i zrobię takie pralinki:)

    OdpowiedzUsuń