W tym roku dałam radę. Nie dałam się tak kompletnie przez święta zaskoczyć. Żadnych większych przygotowań jeszcze nie rozpoczęłam, ale pieczenie ciasteczek już jest. Takich sesji ciasteczkowych będzie pewnie tu w najbliższym czasie bez liku, bo mimo twardego postanowienia, że są to już ciastka na zapas, na prezenty i takie tam, wszystkie w mgnieniu oka zniknęły. Dobrze, że w ostatniej chwili jakieś zdjęcia w pośpiechu pstryknęłam. Tak więc będzie w najbliższym czasie jeszcze bardziej słodko, niż dotychczas. Przynajmniej powód mam dobry :-)
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasteczka, są kruche i pyszne, a migdały dodają im szczególnego smaku. W dodatku bardzo szybko się je robi. Są bez jajka i bez białego cukru, a następnym razem wypróbuję wersję bez masła, czyli wegańską.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
100 g mielonych migdałów
250 g miękkiego masła
550 g mąki
5 łyżek płynnego miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki startej wanilii
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Z podanych przeze mnie proporcji wyszło mi ciasto idealne, dobrze dało się wycinać i ciasteczka nie rozpływały się podczas pieczenia, ale możliwe, że konieczne będzie dodanie nieco większej ilości mąki lub masła. Dużo zależy od rodzaju i kleistości mąki.
16 Komentarzy
przepiękne :)
OdpowiedzUsuńślicznie udekorowane - konkurencja dla pierniczków! :)
OdpowiedzUsuńPiękności, pięknie udekorowane do tego migdały, miód takie zdrowe gwiazdki, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają przeuroczo :)
OdpowiedzUsuńTylko je na sznureczki nawlec i powiesić na choince, bo szkoda ich jeść takie cudne :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne. Masz talent! :)
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńróżowo mi lalala.. :D przepiękne, u nas na pewno nie wytrzymałaby do świąt :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, takie różowe pasowałyby na moją choinkę :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przeuroczo :)
OdpowiedzUsuńCudne są! :)
OdpowiedzUsuńWITAM!
OdpowiedzUsuńA CZY MOZNA MIGDALY ZASTAPIC MARCEPANEM?
Myślę, że można, ważne jest, aby konsystencja ciasta była odpowiednia do wycinania ciastek foremkami, pewnie trzeba będzie dopasować ilość mąki. W smaku będą na pewno dobre.
Usuńdziekuje za odp:)
OdpowiedzUsuńJutro bede robic.
WESOLYCH SWIAT
są piękne! pogodnych świąt życzę :)
OdpowiedzUsuńfantastico! U mnie były bardzo podobne, zajrzyj bo wszystko też bez masła i bez jajek :) Wegańsko it is :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń