kalarepa

Kalarepa w sosie śmietanowym z pesto

8/26/2011

No tak, w taki upał to nawet gotować się nie chce. Ale na szczęście dania wegetariańskie są lekkie i smaczne, w sam raz na lato, a moje przepisy bardzo proste. Każdy może więc nawet w tak upalny dzień szybko coś wyczarować
i potem na tarasiku się delektować :-)


© Mariola Streim
 

 
Przepis na kalarepę w sosie śmietanowym z pesto

2 kalarepy (najlepiej nieduże, młode)
trochę oleju
250 ml śmietany słodkiej (polecam taką do zup i sosów)
1 łyżka pesto (idealne jest takie własnej roboty, ale jeżeli nie mamy,
to dodajemy gotowe)

sól

Kalarepy obrać, pokroić w paski i smażyć na patelni powoli do miękkości. Koniecznie mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodać śmietanę, pesto i sól. Trochę jeszcze powoli posmażyć, aby sos się trochę zagęścił, ale na małym ogniu i niezbyt długo, gdyż niestety śmietana przy wysokiej temperaturze może się zważyć.  Można podać z ryżem albo ziemniakami.

Pamiętajcie, przepisy są po to, aby je zmieniać i wymyślać nowe wersje!
Mamy do wyboru pesto zielone, pesto czerwone, a każde jest trochę inne,
co nada naszemu daniu indywidualnego smaku.

You Might Also Like

3 Komentarzy

  1. bardzo mi się podoba ten przepis, nigdy nie mam pomysłów na kalarepę, a w takim sosie musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalarepę praktykuję w postaci colesława. Pesto nie przyszło by mi do głowy. Trzeba będzie wypróbować, bo to też mój ulubiony dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń