Wszystkie składniki zmiksować (zacząc od mąki i dolewać po trochu mleka, aby nie było grudek) i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając.
Gotowy budyń wlewamy do miseczek, czekamy aż ostygnie i polewamy odrobiną sosu sojowego. Gotowe!
Mimo dziwnego połączenia – jestem za!
Ostrożnym i sceptycznym proponuję najpierw małą porcję polać sosem sojowym, jeżeli okaże się, że jednak to zbyt ekstrawagancke, to pozostałe porcje można polać np. sosem karmelowym.
Zachęcam też do inspiracji stylem japońskim przy dekoracji, często wystarczy rozejrzeć się wokół, a okazuje się, że przy odrobinie fantazji da się wyczarować coś japońskiego bez wydawania dodatkowych pieniędzy.
Tak właśnie dziś było w moim przypadku, przejrzałam moje szpargałki
i proszę bardzo :-)
Przepis na sos karmelowy:
200 g cukru
200 ml wody
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanka słodkiej śmietany
75 g masła
1 cukier waniliowy
Na patelni pogrzewamy (na bardzo małym ogniu) cukier i wodę aż się skarmelizuje. Dolewamy powoli mleko i śmietanę, dodajemy masło, ciągłe mieszając, aż się zrobi ciągnący, gęsty, jasnobrązowy sos.
Ta strona używa cookies. Korzystasz ze strony zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki lub urządzenia do przeglądania stron internetowych - treści dostępnej w internecie. Jeśli Twoje ustawienia zezwalają na zapisywanie cookie takowe są zapisywane. Użytkownik w każdej chwili ma możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia cookies poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Instrukcja zarządzania plikami cookies jest dostępna na stronie http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies
0 Komentarzy