bez glutenu

Najlepszy sposób na słodkie ziemniaki i chutney z cebuli i marchwi

8/13/2018

Z tego co widzę, większość z Was jest już po urlopie i ilość odwiedzin na moim blogu rośnie. Bardzo się cieszę i postaram się publikować teraz z nieco większą częstotliwością. Temperatury na zewnątrz też wróciły do normy, więc awersja do gorącego pieca powinna właściwie u wszystkich minąć. W mojej kuchni nie było prawie letniej przerwy, ale oczywiście w ostatnim czasie dominowały sałatki. Jak zwykle, były dania łatwe i szybkie, takie jak dzisiejsze.
Czasami wiem, że coś dobrze smakuje, że jest zdrowe, ale jakoś nie mogę znaleźć optymalnego sposobu na przyrządzenie. Tak właśnie było ze słodkimi ziemniakami. Gotowane się rozpadają i nadają się tylko do miksowania (polecam przepis z poprzedniego wpisu), pieczone są bardzo dobre, ale mogą być za miękkie, tostowane są genialne (polecam gorąco). Dziś mam nowy, bardzo łatwy sposób – smażenie pojedynczych plastrów – pycha. Mogę jeść je teraz codziennie. Smakują super ze wszystkim. Jako dodatek do sałatek, jako oddzielne danie z różnymi pastami słodkimi i wytrawnymi, na ciepło i na zimno. Przygotowania dania jest błyskawiczne, więc jestem pewna, że uda mi się Was namówić na wypróbowanie. 
Proponuję jako dodatek chutney z cebuli i marchwi. Jego przygotowanie wymaga w prawdzie nieco cierpliwości, ale warto, tym bardziej, że można ugotować większą ilość i zamknąć w słoiki. Marchew i cebula to dwa tanie składniki i aż się wierzyć nie chce, że takie cudo można z nich wyczarować. Jak tak patrzę na zdjęcia, to na samo wspomnienie robię się głodna, choć niedawno przecież jadłam śniadanie.

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 słodki ziemniak (batat)
olej do smażenia 

Słodkiego ziemniaka pokroić w plastry o grubości ok, 0,5 cm i smażyć z obu stron z olejem. Można umieścić obok nich gałązki rozmarynu i pokrojony ząbek czosnku.


Chatney

5 cebul, mogą być normalne albo czerwone
2 marchwie
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego imbiru
1 łyżeczka musztardy
sól do smaku

Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na jasno brązowo z olejem. Dodać starte na tarce o dużych oczkach marchwie oraz pozostałe składniki i smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko się rozgotuje. 
Świetny dodatek do różnych warzyw, a także sałatek i kanapek. 

You Might Also Like

0 Komentarzy