bez glutenu

Sernik z kaszy jaglanej i powrót do rzeczywistości

1/02/2015

Moi Drodzy, powoli mijają dni wolne i wracamy do naszych codziennych obowiązków. Na szczęście powoli, dzięki temu, że przed nami jeszcze weekend. Czy łatwy jest dla Was ten powrót? Dla mnie chyba nie, choć odpoczywałam w dni wolne, mam wrażenie, że jeszcze jedna taka ich porcja przydałaby mi się, aby całkowicie zregenerować siły. Pewnie wielu z Was odczuwa jeszcze lenistwo, więc korzystajmy z tego, że nie musimy na razie rozkręcać się pełną parą. Odpoczynek jest niezwykle ważny, nie samym jedzeniem w końcu człowiek żyje.
A skoro o jedzeniu, to mam dla Was pyszny sernik z kaszy jaglanej. Oczywiście nie smakuje on całkiem identycznie jak taki klasyczny z twarogu, ale muszę powiedzieć, że jest całkiem dobry i nawet porównywalny. Upiekłam go bez przepisu, moją bazą była ugotowana według przepisu na opakowaniu kasza jaglana i dodatki takie, jakie pamiętam z czasów, kiedy piekłam klasyczne serniki.
Koniecznie spróbujcie, nawet jeżeli nie interesujecie się dietą wegańską, gdyż kasza jaglana zawiera całe mnóstwo cennych składników, którymi żaden organizm nie pogardzi. No i oczywiście jest to raj dla bezglutenowców.

Na koniec składam Wam życzenia naworoczne, aby spełniły się Wasze marzenia, aby udało się Wam zrealizować plany i mam nadzieję, że ten nadchodzący rok spędzimy znów razem, tu na blogu!

© Mariola Streim
© Mariola Streim


Sernik z kaszy jaglanej

1 filiżanka kaszy jaglanej
1 filiżanka cukru (albo więcej, według upodobań)
3 łyżki margaryny roślinnej
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 śmietana roślinna
sok z jednej pomarańczy
cukier waniliowy lub wanilia
bakalie (rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa)
1 łyżeczka NO EGG lub innego roślinnego zastępnika jajka (można ewentualnie pominąć)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nieco rumu (opcjonalnie)

na spód:
nieco margaryny roślinnej
nieco mąki (bezglutenowcy mogą użyć wymieszaną mąkę kasztanową z kukurydzianą)
nieco cukru

na wierzch:
gorzka polewa czekoladowa

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia. (Gotowałam z 3 filiżankami wody przez 15 minut).
Rodzynki namoczyć w rumie lub jeżeli go nie mamy zalać odrobiną wrzątku, aby napęczniały.
Ze składników na spód wyrobić coś w rodzaju kruszonki i uklepać ją na spodzie wysmarowanej margaryną formy. 
Kaszę zmiksować z sokiem pomarańczowym i śmietaną na gładko, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i wyłożyć do formy.
Piec około 45 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C. Po ostygnięciu rozpuścić polewę w kąpieli wodnej i rozprowadzić ją na cieście.

You Might Also Like

18 Komentarzy

  1. świetny sernik! musi rozpływać się w ustach :) z jaglanki robiłam już w nieco innej wersji, ale na pewnie jeszcze nie raz pojawi się na moim stole.
    o tak, odpoczynku trochę za mało, dla póki jest korzystajmy!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Mariolu:) Ależ pysznościami kusisz...mmmmm:)))
    I dla Ciebie życzenia Spełnienia, Radości i Dobrości:) niechaj się dzieją same pozytywności w każdym Twoim dniu:) Serdeczne utulenia na ten Nowy Czas z piętnastką w zanadrzu:)
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik na bazie kaszy jaglanej uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale...
    aż ślinka cieknie!!!
    Kochana wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!!!
    buziaczki ślę

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sernik wygląda bardzo podobnie do tradycyjnego, jaki kiedyś robiło się u nas w domu :P Na pewno musi być pyszny. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc ten sernik z pewnością jest w moim guście :P
    Wszystkiego najlepszego w Nowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje i na pewno jeszcze lepiej smakuje :) Pomyślności w Nowym Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda fantastycznie!
    A w Nowym Roku życzę Ci wszystkiego dobrego; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic mi nie mów o powrocie do rzeczywistości...płać się chce :/
    A sernik pierwsza klasa gdyby nie te rodzynki :P

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm.... sernik powala na kolana!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki sernik chodzi za mną już od dawna. Jestem ciekawa jak smakuje :) wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze, wygląda wybitnie smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Też mam w planach taki sernik, więc już oblizuję się ze smakiem patrząc na Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie ten nie-sernik wygląda :)
    Wszystkiego, co najlepsze na ten Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. halllölleee
    DANKE für deine liebe NACHRICHT bei mir
    hab dich gleich gespeichert bei meine internationalen FOODBLOGS::
    TOLL hast du es auch hier...
    wenn du dich schwer tust mit meinen
    DIALEKTBLOG
    ich habe auch einen ÜBERSETZERBLOG ganz oben ist der LINK
    habe noch einen schönen ABEND
    bussale bis bald de BIRGIT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schön dass Du mich besucht hast, den Übersetzerblog habe ich schon natürlich entdeckt, den werde ich benutzen, da mein Beyrisch sehr schwach ist, ich kann nur dahuom is dahuom... oder so ähnlich ;-)

      Usuń
  15. Mniam :) To musi być mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysł. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń