sałatki

Sałatka z czerwonych buraczków i jabłek

12/07/2013

Najpyszniejsza jaką do tej pory udało mi się zrobić. Przypomina wprawdzie trochę naszą rodzimą ćwikłę z chrzanem, ale powiem śmiało, że ją jeszcze nieco przewyższa. Dzięki jabłku i cebuli? A może to słonecznik najbardziej się do tego przyczynił. Spróbujcie sami, twierdzę nawet, że świetnie nadaje się na święta. Jeżeli jednak dla Was w święta muszą być najprawdziwsze, tradycyjne dania bez innowacji, polecam na inne okazje, na przykład do pracy na kanapki. Do tego koniecznie chrupki, pełnoziarnisty chleb. Czy zaburczało Wam w brzuchach? Może nawet Ci, którzy nie lubią buraczków, przekonają się?

P. S.
Czy u Was też jest biało za oknami? Dlaczego każdego roku jesteśmy zaskoczeni zimą, nigdy tego nie zrozumiem ;-)

© Mariola Streim


Sałatka z czerwonych buraczków

2 średnie buraki
2 średnie cebule
2 małe jabłka lub 1 duże
1/4 szklanki nasion słonecznika
nieco oliwy z oliwek
2 – 3 łyżki startego chrzanu (ilość zależy od jego ostrości)
sól do smaku
ocet owocowy do smaku

Buraczki ugotować ze skórką do miękkości. W tym czasie cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z oliwą. Ugotowane i ostudzone braki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Jabłko również obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Ziarna słonecznika zmielić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe. 

Można zamknąć w słoiczki na zapas, należy wtedy słoiczki wysterylizować, sałatkę doprowadzić do wysokiej temperatury, umieścić w słoiczkach i gorące zamykać. Jak wysterylizować słoiczki opisałam tutaj.

Inne moje przepisy z buraczkami:
przekąska z gruszki i buraczka
sałatka z buraczków i gruszek


You Might Also Like

17 Komentarzy

  1. Uwielbiam buraka i wszelkie pasty do chleba ...piękny kolor! U nas jeszcze śniegu nie widać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna musi być! Na święta, jak i na co dzień mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma przecudowny kolor! Wprawdzie ja chrzanu nie lubię, ale jest tu tyle innych składników, że tutaj akruat na pewno bym mi nie przeszkadzał: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zaburczało... niom niom...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również uwielbiam buraczki ta pasta brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie,mniam!
    U mnie również bielutko i ciągle pada !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam buraczki, więc mi zaburczało w brzuchu dość konkretnie. Świetny pomysł na sałatkę, który po prostu muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię buraki. A Twoje kanapki zachęcają do jedzenia - są pięknie udekorowane.

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki piękny kolor :) moja córka zjadłaby wszystko !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle cudowne zdjęcie! Aż chciałoby się schrupać monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o jak pięknie :) szkoda ,że ja nie mogę za bardzo ani cebuli ani chrzanu ;( no do chrzanu po prostu :)) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dość, że smaczna to jeszcze pięknie wygląda! Pierwszy raz w życiu widzę tak cudownie różowa sałatkę:) !

    OdpowiedzUsuń
  13. ale piękny kolor :)
    bardzo podoba mi się pomysł na takie połączenie smaków, z ogromną ochotą wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, zestaw super i jak widać wielofunkcyjny ;)
    Do wykorzystania na kanapki i jako dodatek obiadowy

    OdpowiedzUsuń
  15. OJ MOJE S.MAKI .JAK SIĘ DORWĘ DO TAKIEJ PYCHOTKI ,TO NIC MOŻE NIE ISTNIEC .ANI MIĘSIWO ,ANI KLUCHY .UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń
  16. idealne połączenie! chrzan wcinam ostatnio jak opętana !

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje smaki i ten kolorek taki zachecajacy do konsumcji :)

    OdpowiedzUsuń