Im bliżej świąt, tym bardziej jesteśmy zabiegani. Wyobraźcie sobie, że już dwa tygodnie temu na autostradzie widziałam samochód z choiką na dachu! Najpierw
niespecjalnie się tym przejęłam, ale potem uświadomiłam sobie, że
przecież do świąt był wtedy jeszcze ponad miesiąc i musiałam dokładnej przyjrzeć
się, czy mi się nie przewidziało. Ciekawa jestem ile igieł będzie miała
ta choinka w wieczór wigilijny :-)
Nie ukrywam, że jakoś zawsze przed świętami mój czas też ulega jakiemuś subiektywnemu przyśpieszniu i na koniec już tak pędzi, że wielu z zaplanowanych rzeczy nie zdążę. A teraz mamy w dodatku przeoragnizowanie naszego miejsca pobytu. Inni nazwaliby to przeprowadzką, ale ja już wolę tego słowa nie brać w moje usta, bo u nas to już raczej stan chroniczny. Co na to poradzić? Spróbować jakoś to wszystko przetrwać i skupić się na jeszcze bardziej ekspresowych smakołykach, bo w końcu jeść i tak coś trzeba, czy mamy na to czas, czy nie.
Dziś zaprezentuję wam szybkie ciastka gwiazdki, z mąki żytniej. Użyłam tej mąki pierwszy raz do ciastek i byłam pozytywnie zaskoczona. Ciasto miało świetną konsystencją, dało się bardzo dobrze wałkować i wycinać, a smak też jest wyśmienity. Składniki początkowo wzięłam od ONIONCHOCO i tak się doniego przykleiłam, że już jest moim ulubionym, zmieniłam tylko sposób wykonania ciasta, wymagający nieco mniej masy mięśniowej do jego wyrobienia :-) Będę oczywiście tworzyć jego różne wersje, oto jedna z nich:
© Mariola Streim |
Przepis na szybkie ciastka żytnie:
200 g masła
200 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
500 g mąki żytniej
cukier puder do posypania
Można oczywiście dodać różne smakowe dodatki, zmielone orzechy, migdały, cynamon i co się lubi.
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i zagniatać, aż zrobi się gładkie, łatwe do formowania ciasto. Rozwałkować na cienki placek i wycinać ciastka foremkami.
Piec przy 175 ˚C, 12 – 15 minut. (Moje piekłam tylko 5 minut, bo były małe i cienkie)
Posypać ciastka cukrem i chrupać ze smakiem :-)
14 Komentarzy
Piękne. Już wiem, co źle robię w ciastkach. Za długo piekę! Ale mam taki jeden przepis, w którym nie ma jajek i mimo dłuższego pieczenia ciastka nie są twarde. Te pewnie o wiele, wiele smaczniejsze! Takie "sote", takie "uu-lala".
OdpowiedzUsuńto ja taki przepis też chcę :-) moje ciastka też czasami są twarde, podobno trzeba włożyć je do blaszanej puszki razem z kawałkiem jabłka, mogą tak czekąć aż do świąt i podobno są wtedy super, ale u nas nie mają szans, bo znikają natychmiast po upieczeniu :-)
OdpowiedzUsuńSłodkie te twoje gwiazdeczki!
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie:). Bardzo pododba mi się Twój blog. Pozdrawiam i obserwuję:)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś wypróbować pyszne żytnie ciacha, wyglądają magicznie - takie gwiazdki cudownie nastrajają na święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
smacznie i zdrowo:) a jednak ciasteczkowo.
OdpowiedzUsuńA moze to tatus kupujacy dla dzieci choinke?:) Znam taka historie, ze rodzinka kupowala dwie choinki w grudniu..bo dzieci chcialy JUZ a potem trzeba bylo:))
OdpowiedzUsuńO sytuacji, ze to pewnie jakis wlasciciel firmy kupujacy do biura choinke nie wspomne..bo to istnie nienastrojowe wytlumaczenie:))))
ciasteczka prima:) niedawno zrobilam podobne ale z masa migdalowa..niedlugo na moim blogu:) Pozdrawiam serdecznie..i jakby co..Wesolych Swiat
pss. czas przyspiesza..tez to zcuje..ale nie chce juz z nim walczyc..ja chce po prostu przerzyc Swieta z usmiechem..i akceptuje to..:D
Ale u Ciebie mega kolorowo i pysznie :D zapraszam też na moje dwa bloggi!
OdpowiedzUsuńsmaczny dom, tak, tak, ja już się też z tym pogodziłam i koniec. Najważniejsze, że rodzinka wokół stołu się zgromadzi i choinka będzie :-)
OdpowiedzUsuńSiaśka, zapraszam częściej :-)
OdpowiedzUsuńW przepisach uwielbiam słowo "szybkie" więc uwielbiam też Twoje ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę, że mój przepis się przyjął i tak dobrze Ci służy. Ciasteczka wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńsuper smaczne ciasteczka... córeczka alergiczka szczęśliwa :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciasteczka już w pudełku czekają na świątecznych smakoszy.
OdpowiedzUsuń